Selim Kaplan

Selim Kaplan

İnsanları incitmeyin!

İnsanları incitmeyin!

Pasaport anlamında ilk belge 2500 yıl önce kullanılmış olsa da, günümüzdeki şekliyle pasaport, birinci dünya savaşından sonra, 1920’li yıllardan itibaren kullanılmaya başlanmıştır.

Pasaportların yaygın kullanılmaya başlanması ile ülkelerin ekonomik gelişmişlikleri arasında farklılığın artmasına paralel olarak,az gelişmiş ülke vatandaşlarının zengin ülkelere gidişi de zorlaşmıştır.

Yurtdışı ziyaret işlemleri için gerekli olan ve uluslararası geçerliliğe sahip bir çeşit kimlik belgesi olan pasaport, günümüz itibari ile ülkeler için itibar belgesi özelliği de kazanmıştır.

Ne yazıktır ki, yaradılıştaki eşitlik ilkesine aykırı olarak, günümüzde İnsanlar gittikleri veya gidemedikleri yabancı ülkeler nezdinde sahip oldukları pasaporta göre muamele görüyorlar.

Trabzon’da bir Arap turistin darp edilmesi, Türkiye pasaportlu vedünya çapında Ürolog, Prof. Dr. Cüneyd Özkürkçügil’in, Kanada vize vermediği için uluslararası kongreye gidemeyecek olması, yakın zamanda yaşanan ve pasaporta göre kötü muameleye örnek teşkil eden iki absürt olaydır.

Kimlikleri dolayısı ile insanları ötekileştiren her iki olay da insani değildir ve kınıyorum.

Bacasız fabrika olarak nitelendirilen ve ülkemiz ekonomisine katkısı görmezden gelinmeyecek kadar değerli olan turizm uygulamalarını ve bu sektörde çalışan insanların emeklerini değersizleştirecek her türlü yaptırım doğru değildir.

Turizm gelirlerini arttırmak için, turistik otellerimizde, gerçek değeri 100 Euro’ya yakın iken, erken rezervasyon yapan turistlere gündeliği 40 Euro’ya kadar indirimli fiyat uygulanmasının nedeni, emsalimiz diğer ülkelere giden turistlerin ülkemizi tercih etmelerini sağlamaktır.

Hal böyle iken bazı işletmelerin ve tüccarların yerliye daha ucuz, yabancıya daha pahalı hizmet veya ürün vermesini mantıklı bulmak mümkün değildir.

Yakın zamanda ziyaret ettiğim ve harika bir çalışma ile Uzakdoğu ve güney Amerika ülkelerinden getirdikleri 60 farklı türdeki kelebek ile Konya Tropikal Kelebek bahçesini insanların hizmetine sunan, Konya Selçuklu Belediyesi’ni takdir etmemek nankörlük olur.

Ancak; “Gel Ne Olursan Ol Yine Gel” diyen Mevlana’nın Şehri Konya’da, kelebek bahçesine giriş uygulamasında, kendi Web sayfasında da yer aldığı gibi, yerli ziyaretçi için 75 TL, yabancı ziyaretçi için 150 TL bilet ücreti uygulaması ile turiste öteki muamelesi yapılmasını hoş görmekte nankörlüktür.

Avrupa’nın en gelişmiş ülkelerine bakıldığında,İngiltere’dekiBritish Museum gibi ünlü mekanlara girişte dahi,yerli ve yabancı turist ayrımı görmek mümkün değilken,Konya’dakinin benzeri olarak ülkemizdeki Topkapı Sarayı gibi,bir kısım müze ve saraylardaki ziyaretler için de yerli ve yabancı turistlere farklı fiyat uygulandığı bilinmektedir.

Farklı fiyat uygulamalarının nedenine ilişkin sorulara; Milli Saraylar Genel Müdürlüğü’nün ‘’Milli Saraylara bağlı tarihi mekânlarda yerli ve yabancı ziyaretçi bilet fiyatları arasındaki farkın sebebi; yabancı ziyaretçiye daha pahalı bilet uygulaması değil, yerli ziyaretçiye indirimli fiyat uygulamasının yürürlükte olmasıdır.’’ şeklinde cevap verdiği basında yer almıştır.

Bu cevap içinel vicdan deyip,değerlendirilmesini okuyucularımızın takdirine sunuyorum.

Ülkemizin diğer nadide beldelerinde olduğu gibi coğrafyamızda da; Mardin, Diyarbakır, Şanlıurfa başta olmak üzere,tarihi ve mimari dokusuyla dikkat çeken turistik değerlerimize, ziyaretlerin yıllara bağlı olarak arttığı, son yıllardaözellikle Mardin’deki otellerin % 100’e yakın doluluk oranı ileçalıştığı bilinmektedir.

Yöremiz değerlerine bu ilgide, tarih ve inanç turizminin yanı sıra, asırlarca birlikte yaşadığımız ve bugün başka ülkelerin pasaportlarını taşıyan, Gayri Müslim hemşerilerimizin katkısı büyüktür.

Ülkemiz kökenli olup, Fransa pasaportu taşıyan bir Ermeni veya İsviçre pasaportu taşıyan bir Süryani hemşerimizin veya çocukları ya da torunlarının, çarşıdaki alışverişte,bindiği takside, ziyaret ettiği müzede veya kaldığı otelde yerli bir turistten daha yüksek bir ücretle karşılaşması O’nu incitir!

Lütfen!!!

Turizme ve turiste hizmet eden kurum, kuruluş ve vatandaşlarımızdan ricamızdır,

Pasaportu farklı diye insanları incitmeyin!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Selim Kaplan Arşivi
SON YAZILAR