Şahin DOĞAN

Şahin DOĞAN

KADIN CUMHURBAŞKANIYLA YENİ DÖNEM

KADIN CUMHURBAŞKANIYLA YENİ DÖNEM


 

Yerel seçimin üzerinden henüz bir ay geçti. Ancak tartışmaları bitmiş değil. Bu tartışmalar tüketilmeden, ülke gündemi yeni bir seçim tartışmasına kilitlendi. Siyasetin ana gündem maddeleri ne kadar çabuk değişiyor. Cumhurbaşkanı adayı kim olacak? Tartışmaların odağı İsimler üzerine odaklaşıyor. Böyle olunca da, siyasi partiler arasında alıştığımız, dar, kısır tartışmalara dönüşüyor. Böylece olursun, olamazsın ithamları etrafında dönüp durur hale geliyor.

 Aday isimleri yakında medyanın manşetlerinden inmeyecek. BDP ve HDP bloğunun dışındaki partilerin seçime nasıl girecekleri, aday ve ittifaklarının hangi zeminde yürüyeceği sır değil. Her zamanki klasik politikaları uygulayacaklar. Yeni bir yaklaşım sergileyecekleri beklenmiyor.

         TC. kurulduğundan beri, cumhurbaşkanları hep erkeklerden seçildi. Çok erkek egemenlikli bir yol izledi. Siyasal kilitlenmeler ve demokratikleşme sorunları aşılamadı. Siyasal gerilimlerden kurtulamadığımız için mevcut politikaları adeta kanıksadık.

         Niçin, kadınlardan bir cumhurbaşkanı düşünülmüyor. Kadınlar bu siyasal gerilimleri azaltmada ve çözüm gücü olmada bir katalizör rolü oynayabilir. Şimdiye kadar 9 cumhurbaşkanı erkeklerden oluştu, bu kez de 10.nun kadın olması iyi bir tercih olmaz mı?

         Siyasette ve yerel yönetimlerde kadın eş başkanlıkları politikalarını uygulamaya sokan ve halkın büyük kesiminin de kabul ettiği bu politikası pozitif bir ortam oluşturdu. Uygulamada bazı sıkıntılar yaşayacak olsada gelecekte bunun nasıl güç oluşturacağını görecektir. Şimdi, iktidar, CHP ve MHP buna sıcak bakmasa da;en azından BDP ve HDP bloğu cumhurbaşkanlığı seçimlerinde bir kadın aday göstererek bir ilke daha imza atabilir.

         Kadın hareketleri, örgütlü, örgütsüz bütün kadınlar bu konuda daha aktif olabilirler. İradelerini kendi hem cinsleri için kullanabilirler. Cumhurbaşkanlığı için şimdiye kadar kadınlardan bir talep ortaya çıkmadı. Gündemlerine bile almadılar. Şimdi buna son verebilirler.

         Kürt sorununa demokratik çözümü için müzakere süreçlerinin ve demokratikleşme sorunları, kadın cumhurbaşkanıyla daha rahat aşılamaz mı? Siyasal, sosyal, yönetsel mekanizmalarda kadınların daha rahat, sorunsuz görev almalarının önü açılmaz mı?

         Türkiye de kadın cumhurbaşkanının uluslararası kamuoyunda da olumlu yankı bulacaktır. Başka ülkelerin kolay cesaret edemediği, gündemlerinde olmayan bu cesaretli adım erkek egemenliğinin yerini kadınla eşit ve özgür yaşam ve temsiliyet te rutin devam eden erkek egemenliğini yeni bir rotaya evrilmesinde önemli rol oynayacaktır. İlkler her zaman sıkıntılı olmaktadır. Ama geleceği cesur olanlar belirlemektedir. Risk alınmadan kazanılmaz. Bu kural ticaret içinde böyledir. Siyaset ise bunun da ötesindedir. HDP-BDP bloğu böyle bir çıkışla kadınların büyük çoğunluğunu arkasında görecektir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Şahin DOĞAN Arşivi
SON YAZILAR