NACİ SAPAN

NACİ SAPAN

Kavganın güçlü nedenleri olmalı

Kavganın güçlü nedenleri olmalı

 

 

 

 

Bir kavga nedensiz yapılabilir mi?

Neden yoksa kavga da yoktur, varsa da anlamsızdır!

Kavga için güçlü nedenlerimiz olmalı, güçlü nedenlerimiz yok ise,

Sonuç; Felakettir, yalnızlıktır, terk edilmişliktir.

 

Türkiye’de şu an verilen kavga için güçlü nedenlerimiz var mı?

Elbette var.

Kavganın nedeni; Cumhuriyet, parlamenter rejim, halkın egemenliğinin ortadan kaldırılmaması yönündeki güçlü nedenler.

Bir değil çok sayıda haklı, güçlü nedenler bunlar.

Sokak kavgası değil demokrasi kavgası.

Başarıldığında felaketi, yalnızlığı ve terk edilmişliği ortadan kaldıracak, gelecek adına huzuru, birliği-beraberliği, saygıyı, sevgiyi tesis edecek, ülkeyi sokak kavgasından kurtaracak, demokrasi kavgasının ne kadar anlamlı, saygın bir kavga olduğunu bir kez daha kanıtlayacaktır.

İşte bu kavga bunun için, haklı nedenleri olduğu içindir.

Haklı nedenleriniz var ise, demokratik çerçevede verilen kavga mutlaka galibiyetle sonlanacaktır.

**

Kavganın herkese göre farklı nedenleri de olabilir, ancak aidiyeti yoksa yine anlamsızdır, havanda su dövmek gibi boşluğa hitap eder. Türkiye’de bu kadar haklı nedenler var ve bunun için haklı bir kavga verilirken, sosyal ve yazılı medyada bu kavga ile bağlantılıymış gibi başka bir kavganın pompalanmak istendiğini görüyoruz.

**

Federal Kürdistan Başkanı Mesut Barzani’nin Türkiye ziyareti sırasında diplomatik teamüllere uygun göndere çekilmiş Kürt bayrağına gösterilen tepkinin boyutlarının iç politikaya malzeme edilmiş olmasına bir anlam veremedim. Bizim dışımızda haksız bir kavganın zemininin yaratılmış olması Türkiye’deki Kürtlerin de rahatsızlığına neden oluyor.

 

Başka bir ülkenin Anayasasına göre düzenlenmiş kuralların uygulanmış olmasına gösterilen tepkinin çok kişisel, Kürtlere karşı bastırılmış ruh ve beyin halinin harekete geçmiş olması Türkiye’deki haklı kavganın bir nedeni veya parçası değil.

**

Federal Irak Anayasasının karşılıklı anlaşma ve BM gözetiminde Irak Kürtlerine tanıdığı bir hakkı görmezden gelerek gösterilen tepkiye karşı verilecek örnek sanırım bu konuda bilmeyenlerin kafasını kısmen de olsa netleştirecektir.

 

Federal Irak anayasasına göre iki maddeyi gözden geçirelim.

Madde 1: Kürdistan Bölgesi, Federal Irak Cumhuriyeti’nin bir eyaletidir. Bölgenin siyasal sistemi cumhuriyetçi, parlamenter-demokratik bir sistemdir.

Madde 6: Federal Irak Cumhuriyeti’nin bayrağının yanı sıra, Kürdistan Bölgesi de yasa ile düzenlenen kendi bayrağı, armaları ve marşları kullanır.

 

Federal Irak Cumhuriyetinin karşılıklı uzlaşma ve yasa ile belirlediği, Federal Kürdistan bölgesinin kazandığı bu hakkı başka bir ülkenin yurttaşları olarak aidiyetimizin dışında olmasına rağmen kavga nedeni olarak görmek, asıl kavgadan uzaklaştırır.

 

Bugün Türkiye’de hangi iktidar olursa olsun diplomatik teamüller gereği o bayrak göndere çekilirdi. Diploması ve uluslar arası kurallar böyle.

Mesele kişisel değil, bölgesel değil.  

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
NACİ SAPAN Arşivi
SON YAZILAR