NACİ SAPAN

NACİ SAPAN

Kavşaklar, çiçekler ve yaşam

Kavşaklar, çiçekler ve yaşam

Kavşak düzenlemeleri genelde belediyelerin vazgeçilmezleri arasında yer alır. Düzenlenen kavşakların rengârenk çiçeklerle bezenmesi de ayrıca belediyecilik hizmetleri arasında önemli bir yer tutmaktadır.  Belediye hizmetlerinin mihenk taşlarındandır kavşak düzenlemeleri.

Bu düzenlemelerle birlikte tretuvar olarak adlandırdığımız kaldırım ve yürüyüş yollarının sökülerek yeniden yapıldığı dönemleri hep birlikte biliyor ve tanık oluyoruz. Kavşak düzenlemeleri, genellikle belediye başkanlarının görev başlangıcı ya da dönem sonlarına denk gelen geleneksel değişim hareketlerimiz arasında yer almaktadır, ‘milli’dir!

Çiçeklerin kavşaklara yerleştirilmesi işlemlerinin sürekliliği, sanırım vatandaşın ruh sağlığını diri tutma amacına hitap etmektedir. Yaz-kış fark etmiyor, hafif güneşli atmosferde yolları ikiye bölen kavşak ve tretuvarlarda harıl, harıl çiçek ekim eylemlerine tanıklık ederiz.

Tretuvar ve kavşak düzenlemelerini, belediye yönetimlerinin dönem başı ve dönem sonu gerçekleştirdikleri mali eylemler olarak değerlendiririz. Bu eylem biçimi, vatandaşın müfredatında; yakınlara ve yandaşlara kolay para kazandırma yöntemi olarak kayıtlıdır.

**

Diyarbakır’ın bu konuda daha ‘şanslı’ olduğu gerçeğini konuşmak istiyorum. Büyükşehir alanları dâhil olmak üzere, Bağlar, Kayapınar, Yenişehir, Suriçi ilçelerinde kavşak, tretuvar düzenlemelerine, rengârenk çiçek ekimlerine bir dönemde birkaç kez muhataplığımız, tanışıklığımız söz konusu oluyor.

Dönem 5 yıllık.

Ancak, dönem içinde iki ya da 3 kez yeni vali, kaymakam, belediye kayyum atamaları söz konusu olduğu için, kavşak ve tretuvar işlemleri de o oranda birkaç kez kendini yeniliyor doğal olarak.

Bugünlerde bu işlemlere tanıklık ediyoruz, kavşaklarda ve tretuvarlarda harıl, harıl bir çalışma var, rengârenk çiçekler ekiliyor. Çiçeklerin ömrü yağmurla sınırlı. Sonra, yeniden ekilecekler.

Galiba böyle devam edecek, kavşaklar, çiçekler ve yaşam.     

Naci Sapan

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
NACİ SAPAN Arşivi
SON YAZILAR