Şahin DOĞAN

Şahin DOĞAN

KEDİNİN SANDIK DEMOKRASİMİZE YAPTIĞI KATKI

KEDİNİN SANDIK DEMOKRASİMİZE YAPTIĞI KATKI

                                                          

     Bir seçimi daha geride bırakmak üzereyiz. Aradan bir hafta geçmesine rağmen hala sandık sayım sonuçları netleşemediği için geride bırakmak üzereyiz diyorum.

       Cumhuriyet tarihi boyunca, böylesi kara mizah öyküleriyle dolu, böylesine tartışmalı ve şaibeli bir seçime tanık olunmamıştır. AKP’nin çokça dile getirdiği CHP’nin tek parti dönemlerindeki despotik uygulamalarına bile  rahmet okutmuştur. Yaşananlar deyim yerindeyse tam bir kara mizah örneği oldu. Merhum Aziz Nesin yaşasaydı bu seçim sürecine ilişkin herhalde en az  bir kitap yazardı. Ya da Kemal Sunal’ın zevkle izlediğimiz filmlerine bir yenisini eklenirdi. Düşündükçe insanın hem gülesi geliyor, hem de ürküyor.

       Ağrı’da bir elin parmaklarını geçti, sandık sayımı her defasında olmadı bir daha denilerek, sayım tekrarlandı. Artık sayısını unuttuk. Sonunda seçin yenilenmesine karar verildi de, ara uzlaşı sağlandı. Tam Orta Doğu ve Afrika’ya özgü bir demokrasi pratiği oldu. Artık, bundan sonra istediğimiz gibi övünebiliriz. Bizden sonraki kuşaklar acaba nasıl değerlendirecek merak konusu, oturup övünürler mi? Yoksa, dedelerimiz niye bu kadar donuk  oldular diye gülerler mi?

      Bu curcuna ortamında  Sanayi bakanının yaptığı açıklama, seçimin kapağı oldu. Elektrik kesilmelerinin nedenini kediye bağladı. Açıklamada "Espri olarak değerlendirmeyin, bir trafo merkezine kedi girdi ve kısa devre yaptı..’’ bu açıklamayı dinleyince insanın gülmemesi elde mi? Açıklamayı yapan bakan insanların nasıl düşüneceğini tahmin ettiğinde ‘’ espri yaptığımı düşünmeyin’’ diyor. BBC bu açıklamayı 1 Nisan şakası olarak duyurdu. Kedi kedi olalı dünyada hiç bir ülkede bu kadar politikanın konusu olmamıştır. Zavallı kedi gidecek yer bulamayınca gözüne trafoyu kestiriyor. Zamanlaması da yerinde tam sandıklar açılıp oylar sayılacağı zaman trafoya kısa devre yaptırıyor ve birden ortalık kararıyor. Oyları sayanlar ya sabır çekiyorlar. Ama kedi bu nereden bilecek bir ülkede demokrasinin sancılı olduğunu, tartışmalı geçen seçimin sonucuna etki yapacağını. Tabi bunu düşünemezdi. Onun derdi başka.

      Sandık sonuçlarına itirazlar o kadar çok oldu ki, neredeyse birçok il, ilçede sonuçlar kimseyi tatmin etmedi. Bir çok parti seçim pusulalarının çalındığını, değiştirildiğini, yakıldığını iddia etti. Basına bununla ilgili görüntüler de yansıdı. Bunun açıklaması olmadı. Acaba bunları yapan hangi hayvan. Hayvanlar bizim geleceğimize bu kadar müdahale etmesinin önlemleri alınmalıdır. Yoksa daha çok Aziz Nesinlere konu oluruz.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Şahin DOĞAN Arşivi
SON YAZILAR