NACİ SAPAN

NACİ SAPAN

Kentin dinamikleri ve Metro

Kentin dinamikleri ve Metro

Metro-Hafif Raylı sistem, güzergâh meselesiyle kentin gündeminde. Kazma-kürek vuruluncaya kadar da gündemde olacak gibi görünüyor.

Olsun da zaten.

Kentin en önemli meselesi hafif raylı sistem.

Kent olarak uzun yıllar borcunu ödeyeceğimiz için şimdiden tartışalım ki, sonradan pişmanlık olmasın. Hem güzergâh hem de ihale konusu çok iyi anlaşılmamış olacak ki, dünkü yazımdan sonra ciddi telefonlar aldım, paylaşımlarıma da yorumlar geldi. Özellikle güzergâh konusu ciddi kafa karıştırıyor.

Bütün yorumları yazmaya gerek yok, ancak bir dostumun ufkumuzu açacak nitelikteki yorumunu olduğu gibi dikkatlere sunuyorum.

Şöyle diyor; “Hafif raylı sistem dediğimiz tramvay hatları, uygulanan her yerde her şehirde başlı başına sorun oluyor. Şehir trafiğinde keşmekeşe neden olduğu gibi yerüstünde olduğundan zaten tamamlanmış imarlı alanlar kısıtlı. Alan yaratacağım diye sıkıntılı trafiği daha da sıkıntılı bir hale sokacağı kesin.

Bugün artık teknoloji çok gelişti. Yerüstü hatları yerine yeraltı metro sistemleri kesin ve kalıcı bir yöntem. Avrupa ve dünyanın büyük kentleri yıllar önce katlı metro sistemleri ile trafik sorununu hallettiler.

Gündeme getirmeniz çok doğru. Kentin bütün dinamikleri bu konu üzerinde birleşip tepki vermeliler. Projeyi tartışıp en doğrusunun yapılması için gayret göstermeliler. Kaynak en doğru şekilde kullanılmalı ve israf edilmemelidir.”

Evet, bu yorumdan çıkaracağımız başlıklar kamuoyunun bilgisinde olursa fayda sağlar diye düşünüyorum.

1-Kentin dinamikleri konuyu tartışmalı, tepki vermeli

2-Proje tartışılmalı en doğrusuna karar verilmeli

3-Kaynak doğru kullanılmalı, israf edilmemeli

Kentin dinamikleri ne kadar dinamik bilemiyorum, ancak konunun yabana atılır yanının olmadığı kesin. Hem güzergâh hem de kaynak meselesi son derece önemli.

**

Kentin genelinde temizlik konusunda büyük sıkıntı yaşandığına da değinmiştik, tepkiler geldi. Zamansız ilaçlama nedeniyle sineklerle boğuştuğumuz yaz günlerinde temizlik konusu ciddi sıkıntı. Özellikle eski yerleşim birimlerinde yol, kaldırım gibi yapılar kırık-dökük vaziyette. Marifet görünür yerler ve yeni yerleşim merkezleriyle sınırlı ise diyeceğimiz yok. İthal daire başkanları kenti tanımayınca gidecekleri yeri de bilemezler, eksik-gediği de tespit edemez, gereğini de yapamazlar. Huzurevlerinde Doktor Sıtkı Göral caddesindeki kaldırımların içler acısı halini, hem internet sitemizde hem de gazete sayfamızda yayınladık. Belediyecilerde gördü sanırım. 

Biz gereğini yapacağız, eksik-gedikleri sürekli hatırlatacağız. 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
NACİ SAPAN Arşivi
SON YAZILAR