Fatih Yokuş

Fatih Yokuş

Kumar - 1

Kumar - 1

Kumar; toplumu derinden etkileyen, aile huzurunu bozan, yuvaların yıkmasına dahi sebebiyet veren bir illettir.

Günümüz dünyasında, yasal yollarla kontrol altına alınmaya çalışılan, her toplum ve dinin hoş göremediği çirkin bir olaydır.

Tarihin geçmişinden günümüze kadar KUMAR denilen illet; toplumun yararına, faydalı, olumlu ve müspet bir yönü olduğunu kimse söyleyemez.

Batılı ülkeler yasal yollarla kumara çare ararken müslümanların yoğun yaşadığı ülkelerde ise, yasal güvencelerle kumarın yaygınlaştırma çabaları düşündürücü ve de üzücüdür.

Oyun olarak nitelendirilen ve "öylesine, çayına, kolasina..." dedikleri tavla, okey, kağıt ve zar oyunlarıda kumar sınıfına girer.

İbni Abidin: "Oyun ile vakit geçirmek, tavla, 14 taş ve benzeri oyunlar tahrimen mekruh (harama yakin)tur. Bunlar, para ile, mal ile ( çay, gazoz, kola, yemek vs.) Yapilirsa kumar olur, haram olur. (Redd-ül Muhtar. C.5)

Şafii ilmihali yazari H. GÜVENÇ: Zina, içki ve kumar gibi meşru olmayan bir yolla mal kazanmış bir kimse ile alış veris yapmak haramdir. (Şafii ilmihali)

Kumarda, şans faktörü kazancı belirler. Oysa alın teriyle kazanilan kazanç en kıymetli ve helal olanıdir.

Kumarda kazanma umudu, insani tembel eder. Üretim, aile geçimi toplum ve insanlik için yararlı işler yapmasına mani olur. "Bana çıkar", "ya çikarsa", "bu defa kazanırım", "olmadi bir daha" hayalleri ile kendini avutur.

Kumarda maddi kayip yaşayan kimse, kendisini, aile bireylerini ve yuvasını de sıkıntıya sokar.

Kumarda kaybedenler kazananlara karşi kin ve düşmanlık duygusunu besler. "Bu defa işini bitireceğim.", "Donuna kadar alacağım", " Şansıma küseyim"... Elde ne varsa veya borc ederek tekrar kumar masasına oturur.

İş çıkışı oyun için kahveye veya kumar masasına gider, geç vakitte evine gelir. Evi otel gibi kullanir, eşini ve çocuklarını ihmal eder.

Işin hikmetini bir kenara bırakırsak dinimiz islam göre kumar ve şans oyunlarının tamamı haramdir.

Maide 90 ayet: "Ey iman edenler, içki, kumar, tapınmaya mahsus dikili taşlar ve fal oklari şeytanin işinden birer murdardırlar. Bunlardan kaçının ki felaha eresiniz."

Ayette geçen meysir, Araplarin cahiliye devrinde oynadıkları kumar; ezlam ise şans oyunlarıdır.

Meysir; Genelde zenginler tarafindan oynanan ve kesilen hayvanın (genelde erkek deve kesilir ve 48 pay edilirdi) taksimatiyla ilgiliydi. Et dağıtılmadan once 10 veya 11ok üzerine işaretler konularak (7 ok uzerine 1 den yediye kadar hisse 3 veya 4 ok da boş olurdu) torbaya konulurdu. Oklar çekilir, çekilen oklar üzerindeki pay kadar kişiye verilir, oku boş çıkana ise hisse verilmezdi. Gunumuz milli piyango ve benzeri şans oyunlar gibi.

Ezlâm ise Kuran-i Kerimin iki yerinde (maide/ 3 ve 90 ayetler) geçen ve şeytanın işlerinden biri olarak nitelendirilen; kısmet çekme işinde kullanıldığına işaret edilen bu tür oklara başvurulmasi idi. İslamiyet bunlar yasakladı.

"Sana içki ve kumarı soruyorlar. De ki: O ikisinde çok büyük bir günah ve insanlara bazı yararlar vardır. Ama güna­hı yararından daha büyüktür." (Bakara, 2/219)

Rasulullah sallahu aleyhi ve sellem:

مَثَلُ الَّذِي يَلْعَبُ بِالنَّرْدِ ثُمَّ يَقُومُ فَيُصَلِّي مَثَلُ الَّذِي يَتَوَضَّأُ بِالْقَيْحِ وَدَمِ الْخِنْزِيرِ ثُمَّ يَقُومُ فَيُصَلِّي

«Nerd» (zarlarla oynanan bir oyun) oynayıp sonra namaz kılan kişi, kusmuk ve domuz kanıyla abdest alıp namaz kılan kişi gibidir.

Yılbaşı kutlamaları, yaldizli reklamlari, israf, içki ve kumara teşvik yönleriyle berbat bir gündür.

Devami gelecek.

Selam ve dua ile

Fatih Yokuş

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatih Yokuş Arşivi
SON YAZILAR