Fatih Yokuş

Fatih Yokuş

Kumar - 2

Kumar - 2

Kumarın islam dininde haram olduğu, diğer dinler ve düşünceler tarafında hoş karşılanmadığını belirtmiştim.

İnsana, insanlığa ve de toplumun yararına olmadığı her aklı selim tarafından teyid edilmektedir.

İslam alimleri, tavla, kagit oyunlari, okey, tombala, milli piyango ve benzeri oyunları; maddi herhengi bir çıkar veya zarar soz konusu olursa haram olduğu konusunda ittifak edilmiştir.

Ancak eğlence ve zaman öldürme söz konusu ise mezhepler farklı görüşler sunmuşlardır.

Satranc, bazi şartlarla caiz görülmüş, damma, tavla... ve benzeri olunlar menfaat/zarar söz konusu olmaz ise bazi mezhepler mekruh, bazıları tahrimen mekruh ve bazılarda buna da haram demişlerdir.

Tahrimen mekruh ve haram diyenler "Zaman"ni kimetini, Allah'ın "Zaman" mefhumu ile yemin ettiğini dolayısıyla zamani boşa harcamayi "caiz" görmemişlerdir.

Tavla:Ebu Musa el-eşari: "Kim tavla oynarsa Allah'a ve Resulüne karşı gelmiştir"(Ahmed, Ebu Davat ve Malik. Is. Fik. Ans.)

Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem: "Allahın zikretme türünden olmayan her şey bir boş iştir, bir oyundur" veya: "o bir yanılmadır ve bir boş iştir. Bundan dört şey müstesnadır: Erkeğın hanımıyla oynaşması, atını eğitmesi, iki hedef arasinda gidip gelmesi ve yüzme öğrenmesi." (Nesei: Cabir b. Abdullah) "Ne ben oyundanım ne de oyun bendendir"(Enes:Muaviye b. Ebu sufyan)

Kumarın; kumari oynatanın dışında  kumarbaza da faydasi yoktur.

Kumar müptelası birine babasi: "madem kumari bırakamıyorsun bari git şu kumarbazdan ders al. Çünkü o en iyisidir." Hakikatten o bölgede ondan daha iyi zar atan yoktur.

Adam babasının tarif ettiği eve gider, adamı bulur ve durumu anlatir. Adam "evlat baban dostum ve de dogru söylemiş." Dedikten sonra zarları alarak dama fırlatır ve "evlat git zarlara bak şu şu değilmi" adam gidip bakar ve "doğru"dur. Dama zar atma olayını defalarca tekrar etmiş ve hep doğru yanı söylediği sayi ne ise zar öyle gelmiş. Hayretlerle olaya şahit olan kişi:"Şimdi çok zengin olmalisın?" Der. Adam: "Hayir evlat bazen aç yattığım oluyor."

Harama bulaşmayalım.

Corona tedbirlerine uyalim

Selam ve dua ile

Fatih Yokuş

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatih Yokuş Arşivi
SON YAZILAR