Fatih Yokuş

Fatih Yokuş

Kumar - 3 ve Matematik Sorusu

Kumar - 3 ve Matematik Sorusu

Kumarın zararı ile ilgili zor bir soru. Matematiği iyi olanlar yazının sonundaki bir bilinmeyen denklem sorusuna cevap verseler sevinirim.

Cumhuriyet döneminin ilk yıllarını günah keçisi yerine koyan bazıları "Yalan söyleyen tarih utansın" adı altında alternatif tarihî sunmaya çalışırlar.

Bu kesim, resmi tarih ile kendilerinin yazdıkları tarih arasında, kafa karıştırmak, ikisinden birinin mutlak doğru olduğu fikrini verme işlevini yaparlar.

Resmi tarihin, içindeki eksik ve yanlışlar olduğu gibi "yalan söyleyen tarih utansin" diyenlerin de pek masum oldukları söylenemez.

Osmanli dönemi ve 1800 yılla ve sonrasi çıkarılan yasa ve imtiyazlar, azınlıklara inanılmaz haklar vererek onları sevindirmişlerdir.

Azınlık ve gayri muslim için izin verilen, faiz, genelev, piyango ve benzeri yasalar la MÜSLÜMANLARI da üzmüşlerdir.

Piyango diğer adiyla kumar 1856 yılında Ermeni katolik kilisesi güvencesiyle eşya veya para karma piyangosu İstanbul (Payıtahtta) da düzenlemiş, buna izin verilerek gazetede reklam yapmasina müsade edilmiştir.

İzinli Yabanci piyangosu

İzmir Osmanli piyangosu

İane Sergisi Piyangisu 1898-1899

Ziraat Bankasi piyangosu 1906-1909

Donannma piyangosu

Turk Ocagi Eşya Piyangolari

Banka piyangolari

....

Ve günümüzde yaygin hale gelen milli piyangolar ( Geniş bilgi milli piyango resmi sitesinde)

Osmanlıdan bize miras kalan, helak edici kebair gunahlardan biri de piyangolardir. Ne acıdır ki, saltanatta olanlar, Saltanata gelenler, Cumhuriyeti kuranlar, yönetenler, iktidara gelenler ve günümüzde hala iktidarda olanlar; sağcısı, dindari, solcusu, darbecisi... helak edici bu illetleri azaltma yerine toplumda yaygin hale gelmesinde etkileri olmuştur.

Maide 90: "Ey iman edenker! İçki, kumar, dikili taşlar, fal oklari şeytan işi iğrenç şeylerdir. Bunlardan kaçının ki kurtuluşa eresiniz." ( diy. Meal)

Derim ki piyango veya yılbaşına harcayacağımız parayi Coran virüs ve pandemi sürecinde magdur ve işsiz olan insanlara versek hem günaha girmemiş olur, insani görevimizi yapmış ve birilerinin sıkıntısının giderilmesinde bir nebze de olsa katki sunmuş oluruz.

Gelelim matematik sorusuna;

Kendine güvenen, eline kalemi alsin bu soruyu çözsün. Ben 5 dakikada çözmüştüm. Kopya çekmek, yardim almak da serbest.

Adamin biri cebinde x parasi var. İşte bu x parasının ne kadar oldugunu bulacaksiniz.

Soru: cebinde x para olan adam kumar oynamak için kumarhaneye gidiyor. Kapıdaki görevli "giriş 100 lira, oynayıp çiktiğinda da yine 100 lira vereceksin" diyir. Yani giriş 100 çıkış 100 tl. Adam 100 tl veriyor, içeri girip kumar oynuyor ve kalan parasinin iki katını kazanıyor.  "Yeter"deyip 100 lira vererek kumarhanede çıkıyor.

Şeytana uyarak tekrar oynamak için yine kumarhaneye 100 lira verip içeri girip kalan parasiyla KUMAR oynuyor. Yine iki katını kazaniyor. "Bu dafa son" diyerek kumarı birakip 100 lira vererek çikiyor. "Bugün şansli günüm" diyerek tekrar 100 lira verip içeri giriyor. Kalan parasinin iki katini kazanıyor.

Yeter deyip 100 lira verip dışarı çıktığında bakıyor ki hiç parasi kalmamış.

Hep iki kat kazandigi halde cepteki para da gitmiş beş parasız kalmiştır.

Adamin kumarhaneye gitmeden önce yani ilk başta kaç parasi vardi?

Bulduysanız yoruma yazın.

Kumar kazandirmaz kaybettirir.

İylik ve sadaka kaybettirmez kazandirir.

Biz iyilik ve sadaka yapmayi seçelim. Dünya ve ahirette kazananlardan olalım.

Selam ve dua ile

Fatih Yokuş

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Fatih Yokuş Arşivi
SON YAZILAR