Fatih Yokuş

Fatih Yokuş

Kurban, bayram ve din

Kurban, bayram ve din

Sofralarında eksik etmedikleri eti, her gün ihtiyaç için kesilen hayvanları, batının ürettiği korkunç silahlarla öldürülen insanları görmeyen bir kesim; kurban ve bayramı geldiğinde "hayvan hakları" perdesi altında dinimize saldırmakta, ibadetimize "vahşet" diyecek kadar ileri gidebilmekteler.
Kurban kesme ve bayram; onların bayramı olmasa da Müslümanların ibadeti ve bayramı olduğu gerçeğidir.
Ebu Hüreyre(ra) rivayetle Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem:
"Kim imkânı olduğu halde kurban kesmezse, bizim mescidimize yaklaşmasın!" (İbn-ı Mâce)
Hz. Aişe (ra) rivayetle Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem: "Ademoğlu kurban kesme gününde Allah katında kan akıtmaktan daha sevimli bir amel işlememiştir.... (enes b. Malik)
Ülkemizde kendini sağcı, solcu, demokrat ve sosyal demokrat olarak kabul edenlerin büyük çoğunluğu "Tüm dinlere eşit mesafede" olduklarını ve insanların "dinlerini özgürce yaşamasına" destek verdiklerini söylerler.
Sağ siyasetin savunduğu, sol siyasetin desteklediği "din hürriyeti" daha geniş manasıyla "hangi dine mensup olursa olsun dinine uygun yaşamak isteyenlerin hiç bir baskı ve dayatma altında kalmadan özgürce yaşamaları" ortak hedeflerdir.
Anayasal güvence altına alınan ve STK’lar tarafından savunulan din ve vicdan hürriyeti teorikte olsa da pratikte olmadığı kesindir.
Özellikle İslam dinine mensup olanlar; Tesettür, cuma namazının edası, dine uygun evlilik, memurların maaşlarını bankalarda alma zorunluluğu... ve benzeri zorluklarla karşılaşmaktalar.
Kışı bir dine inanmama özgürlüğüne sahip olması yani dinsiz olması onu başkasının dinine, mukedesatına, değer yargılarına ve önemsedikleri şeylere hakaret hakkı vermez.
Yine bazı kesimlere kurban kesme olayına "Vahşet", "Hayvan katliamı" gibi sözler ve eylemlerle Müslümana ve onun ibadetini hor görme hakkını da vermez.
Kurban kesme Hanefi mezhebine göre vacip Şafii mezhebine göre müekket sünnet olan bir ibadettir.
Yüce Allah:
"Şimdi sen Rabbine kulluk et ve kurban kes." (Kevser suresi 2 ayet)
Kurban onların bayramı olmayabilir. Hıristiyan, Yahudi, Budist, Hindu, Mecusi... ve benzeri dinlerin de bayramı değildir. Kurban ve bayramı MÜSLÜMANLARIN bayramı ve ibadetidir.
Diğer dinlere mensup olanların Müslümanlara gösterdiği saygıyı onlardan da beklemek Müslümanların en tabi hakkıdır.
Selam ve dua ile.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatih Yokuş Arşivi
SON YAZILAR