NACİ SAPAN

NACİ SAPAN

Manifesto niteliğinde Anayasa

Manifesto niteliğinde Anayasa

 

‘Cumhuriyet Halk Partisi ve geniş toplumsal muhalefet bundan sonra ne yapmalı’ gibi son derece can alıcı soruyu herkes kendine soruyor, aynı zamanda karşısındakine, herkese soruyor.

Panel salonu halinde ülkenin tamamı, ülkeyi, geleceği tartışıyor insanlar.

 

Neden?

Çünkü ülkenin geleceğinden kaygılı, ne yeni Anayasa ne de eski Anayasa hiçbirinin hükmü yok. Zaten bu keyfi, tek taraflı, toplumsal mutabakatı olamayan Anayasa ile sağlıklı bir gelecek yaratmak son derece hayal ürünü bir durum olarak karşımızda duruyor.

&

Ne yapmalı?

Dedim ya bir panel salonundaymış gibiyiz, herkes ülkenin geleceğini tartışıyor.

Ülkeyi, milleti, sağlıklı düşünen, gelecek kaygısı olan, sağduyusuna saygı duyduğum bir ağabeyimle sohbet ediyoruz. Cumhuriyet Halk Partisinin öncülüğünde, toplumsal muhalefetin tamamının, tüm bileşenlerin içinde olduğu yeni bir Anayasa taslağının mutlaka hazırlanması gerektiğini aktardı.

 

Ne yenisi ne de eskisi. Şimdiki halimizin fotoğrafını çeken, şeffaf, özgürlükçü, çağdaş, insan hak ve hürriyetlerini önceleyen, devlet kurumlarının işleyişini yeniden düzenleyen 30-50 maddelik bir anayasa metninin topluma sunulması ve dikte ettirilmesi fikrini gerçekten benimsedim o ağabeyin.   

&

Manifesto gibi

Ülkeyi karanlıktan çekip alacak net ifadelerin içinde yer alacağı şimdiki halimizin fotoğrafını çekip, analiz eden bütün kesimlerin kendini içinde ifade edebileceği ortak, toplumsal mutabakatlı yeni, çok yeni Anayasa taslağının bir manifesto gibi halka sunumunun gerekliliği fikri ise bende son derece kabul gördü, geniş kesimlerde kabul göreceği konusunda hiç kuşkum yok.

&

CHP’nin, HDP’nin, Anayasa hukukçularının mutlaka vardır bir anayasa taslakları. Ancak, bildiğimiz o klasik hazırlıklardan uzak durmak gerekiyor, bulunduğumuz mevcut durumun vahameti açısından. Çünkü kaybedilecek zaman yok. Toplumun şimdiki sıkışmışlığını, ülkenin içinde bulunduğu girdaptan çıkışının önünü açacak çağdaş, evrensel, nefes aldıran manifesto niteliğindeki anayasa taslağı üzerinde uzlaşacak kesim zaten referandum sonuçları itibariyle kendini ortaya koydu. Bu manifesto niteliğinde ortaya çıkarılacak Anayasa taslağı aynı zamanda önümüzdeki seçimlerin kaderini de belirleyen bir taslak olabilir.

&

Uygulanan mutabakatsız anayasa metnine karşı manifesto niteliğinde ortaya çıkacak çok yeni, şimdiki fotoğrafı analiz eden anayasa taslağının toplumsal karşılığı ülkenin geleceğine ışık tutacak ciddi bir çalışma olarak yansır. Çünkü bu işin artık şakası kalmadı. Sağcı, solcu, ülkücü, İslamcı gibi terimler üzerinden tek başına çizilecek bir yol haritasının faydası olmayacak. Referandum bileşenlerinin ortaya koyacağı manifesto niteliğindeki yeni bir anayasa taslağı üzerinde mutabık kalınması, bunun topluma deklere edilmesi son derece önemli ve acil bir durum olarak önümüzde duruyor.

 

‘Cumhuriyet Halk Partisinin öncülüğünde en kısa sürede böyle bir çalışma hayata geçirilmelidir’ diyen sağduyulu, demokrat, ülkeyi ve milleti hesapsız düşünen ağabeyimin ciddi bulduğum önerisini özette olsa kamuoyunun dikkatine sunmak gerekiyordu. Artık hep birlikte düşünelim, ama uzun olmasın çünkü zaman daralıyor, karanlık görünüyor.   

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
NACİ SAPAN Arşivi
SON YAZILAR