Şeyhmus DİKEN

Şeyhmus DİKEN

Okumak, hayata katılmaktır

Okumak, hayata katılmaktır

Kimi yaşanmışlıklar vardır ki; sahiden SineMasal kıvamındadır. Yaşamın olanca akışkanlığı içinde öyle hızlı akar-gider ki hikâyenin rol modellerinin önünden hayatları;!

Yaş kemale erdikten sonra, dönüp de artlarına baktıklarında “acaba bu hayatın tümünü ben mi yaşadım!” Diye kendilerine soradururlar!

Ya da “Yoksa bir sinema filmi miydi, kısacık göz açıp kapanacak kadar zaman dilimi içinde yel misali akıp gidiveren” diye düşünürler...

Bu birkaç kelamı yazmama sebep olan; İsmail Hakkı İçten’in bir asır evvel aile fertlerinin Batman coğrafyasında başlayıp Diyarbakır’la kesişen, sonrasında İstanbul’la noktalanan hikâyesinin kitabı etkileyici bir film senaryosu misali bıraktığı iz oldu.

Kitap olarak basılmadan hemen önce dosyasını okuduğumda tümüyle bu ruh halinde olduğum hissiyatındaydım...Sonra kitabı çıkınca bir daha okudum.

Sevincin, mutluluğun nadiren yaşandığı tuhaf zamanlarda; yanımızda yöremizde sırf doğduğu için öylesine yaşayan, öldükten sonra da mezar böceklerine yem olmaktan başka hiçbir özellikleri olmayacak olan hayli insanla muhatap olmak durumunda kaldığımız malum!

İşte tam da bu vasıfsız kalabalıklar içinde, kudreti bilincinden gelen ve anlatacak hikâyesi olan metinlere ve bu metinlerini hayatın gerçekliğine sunacak kalemlere ihtiyaç var.

“Batmanlı Ağanın Diyarbekirli Memur Oğlu”* tam da böyle bir kitap.

kitap-002.jpg

Batman’ı bilirsiniz şimdilerde Diyarbakır, Siirt ve Mardin arasında büyükçe bir şehir. Çok değil en fazla seksen, yüz yıl evveline giderseniz bir köy yerleşkesi. Sonra Siirt’te bağlı bir ilçe. Petrol bulunduktan sonra hızla büyüyen petrol kenti.

İşte orada başlayan ve serencamın içinde sıkça gidiş dönüşlerin olduğu, Diyarbakır ve İstanbul ekseninde yaşanmışlıkların birbirini kovaladığı romansı anılar manzumesi...

Kurgu ile gerçekliğin geçirgenliğinin nerde başlayıp, nerde bittiğinin hayli zor olduğu bir Anı-Anlatı kitabı olmuş İsmail Hakkı İçten’in kitabı...

Tercih edilmiş cahilliğin kölesi olmak istemiyorsak, hayatın / hayatların ruhundan damıtılmış metinleri okumak gerek. Hem de daha çok.

*İsmail Hakkı İçten, Batmanlı Ağanın Diyarbakırlı Memur Oğlu. Cinius yy. 2017

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Şeyhmus DİKEN Arşivi
SON YAZILAR