NACİ SAPAN

NACİ SAPAN

Ön seçim CHP’yi tabanı ile barıştırdı

Ön seçim CHP’yi tabanı ile barıştırdı

1980 askeri darbesinden sonra Cumhuriyet Halk Partisi ilk kez bir ön seçim gerçekleştirdi. Ön seçimde sadece delegeler oy kullanmadı, onların dışındaki diğer üyelerde oy kullandı. Özetle CHP’nin tabanı kendi içinde Milletvekilini şimdiden seçti. İstemediği adayları da ya liste dışı bıraktı ya da listelerin gerisine düşürdü.

Bu yöntemin ciddi bir seçim atağı olduğunu şimdiden söylemek mümkün

7 Haziran seçimleri için yapılmış en ciddi çalışma olarak değerlendirmemiz gereken bir durum ortaya çıkmış vaziyette.

 

Bu yöntemi AK Parti’nin temayül yoklaması ile eş değer görenler olabilir ancak değil. AKP’nin temayül yoklamasının sonuçlarını tabanı hala bilmiyor. Kim kaç oy aldı, nasıl bir sıralama ortaya çıktı kimse bilmiyor. Çünkü sandığa yansıyan oylar toplanıp, torbalandı Ankara’ya taşındı.

 

CHP, temayül yoklamasına eş değer gibi görünen ön seçiminde normal seçim standartlarını uyguladı, seçim kurullarının denetiminde açılan sandıklardan çıkan sonuçlara göre Milletvekili aday listelerini herkesin gözü önünde belirledi. CHP tabanının uzun yıllardır beklediği 12 Eylül öncesinde uygulanan bu yöntem adayların kendi gücünü de ortaya koyan ve son derece ciddi sorumluluk yükleyen bir yöntem.

 

Seçilen adaylar seçmene ve tabana karşı daha sorumlu davranmak, onların taleplerine burun kıvırmadan gülerek, isteyerek, candan yaklaşmak zorunda olacak. Çünkü bir sonraki seçimde tabanın, üyenin oyunu ve teveccühünü almadan meclise gelemeyeceğini hesaplayacak.

 

Teşkilatların güçlü olduğu 55 ilde sandığa yansıyan sonuçlar mini bir seçim pratiği olmakla birlikte CHP yönetimi, tabanın sesine kulak vererek, onların istediği adayların meclise gelmesine zemin hazırlayarak belki de çok uzun süren bir ayrılıktan sonra tabanı ile ciddi bir buluşma gerçekleştirdi. CHP tabanı ve üyeleri, güçlü görünen hatta banko seçilir denilen aday adaylarını liste dışı bırakarak yenilikçi bir tarz da izlemiş oldu ön seçimde.

Başka bir açıdan meseleye baktığımızda da; Kemal Kılıçdaroğlu ve ekibine sıcak bakmayan parti içi muhalefetin liderliğini yapanların listelerin dışında kalması parti içi hizipçiliğinde önüne geçmiş oldu.

 

Bir diğer kazanç ise; Daha önce istenmeyen adaylar belirlendiği için taban küsüyordu. Şimdi, listelere giremeyen bazı aday adayları belki küsecek ancak CHP, tabanı ile barışık halde olacak.

 

Her halükarda CHP bu seçimden avantajlı çıktı diyebiliriz.

Ön seçimin sinerjisi 7 Haziran seçimlerini büyük oranda etkiler diye düşünüyorum.

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
NACİ SAPAN Arşivi
SON YAZILAR