NACİ SAPAN

NACİ SAPAN

Özgür gazeteci-özgür toplum

Özgür gazeteci-özgür toplum

Yaklaşık bir yıldır hep birlikte yaşadığımız pandemi-yasak-kısıtlama günleri-zamanlarında bir kez daha kanıtlandı ki; gazetecilik mesleği ayrıcalıklı özellikleriyle bazı mesleklerden birkaç adım önde seyreden bir meslek.

Son yıllarda kıymeti, güvenirliği, saygınlığı bilerek, istenilerek yok edilmek istense de hala ayrıcalıklı, özellikli, özgür bir meslek gazetecilik. Özgürlüğü kendinden menkul bir meslek olduğu içindir ki, o özgürlüğü satıp-satmamak, heba edip etmemek, ele ayağa düşürüp düşürmemek gazetecinin kendi özgür iradesi ile ilgili bir durumdur. 

Toplumların eli, kulağı, gözü, nefesidir gazetecilik mesleği. Günümüzde ele ayağa düşürülmüş bir meslek konumuna getirilmiş olmasına rağmen, kalemini satmayan, işini bütün zorluklara, baskılara rağmen yapmaya çalışan gazeteci ile özgür toplum bireyleri arasındaki güven bağı bir şekilde devam ediyor.

Özgür gazeteci mantığı ile özgür birey-toplum mantığı birbirlerini geçmişten süregelen gelenek sayesinde çok iyi tanıyor, anlıyor, kafa olarak da örtüşüyorlar.

Ortak mantık; özgür ifade,  çok seslilik, insan hak ve özgürlüklerinin savunulması, aynı zamanda yaşam biçimine yansıtılması gibi evrensel, vazgeçilmez kurallar silsilesidir. Aktif ya da pasif durumda olmak çok önemli değil, gazetecilik mesleği layıkıyla yapıldığında, toplumsal faydaya dönüşme ihtimallerinin tümünü bünyesinde barındırır.

Özgür gazeteci mantığı ile özgür toplum mantığı dışına taşırılan mesleğin kıymetinin son yıllarda düşük seviyelerde seyretmesinin nedeni konusunda çok uzun tahliller yapmaya gerek yok, herkesin tahmin ettiği gibidir. İktidar-patron-çalışan kesimin (gazeteci terimini kullanmak istemiyorum) kendi aralarında birbirlerini anlama biçimleri bize/bizlere çok yabancı.

TV ekranlarında bizi/bizleri/sizi/sizleri çıldırtan ‘gazeteci müsveddesi’ tiplerin davranış biçimleri tamamen para ve kendi bulundukları alanlarda güç elde etmeyle ilgili çabaya hitap ediyor. Kendi mahallelerinin dışında varlıkları tartışma konusu dahi olmayan bu çapsız adamlar, kendilerine yönelik ağız dolusu bol küfürler eşliğinde ekranlarda palyaçoluk yapıp kendilerini tartıştırıyorlar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
NACİ SAPAN Arşivi
SON YAZILAR