NACİ SAPAN

NACİ SAPAN

“Pamuktan Podyuma”

“Pamuktan Podyuma”

Çok iddialı bir slogan, ilk etapta pamuk-podyum ilişkisi nedir diye düşünülebilir. Ben de öyle düşündüm. Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, Ünteks tekstil’de bu telaffuzu yaparken konunun tekstil ile ilgili olduğu yönünde değerlendirme imkânını yakalıyoruz.

Tam entegre tekstil sektörüne işaret eden slogan’ın Diyarbakır’da yerli yerine oturmak üzere olduğunun işaretlerini de, Ünteks’teki tanıtım toplantısında anlatılanlardan ve fabrikayı dolaştıktan sonra aldık.

Evet; “Pamuktan Podyuma” bir hikâye yazılmış, ancak bitmiyor, hikâyeye eklemeler yapılıyor. Yönetim Kurulu Başkanı Edip Ünver anlatıyor. 1992 yılında İstanbul’da başlamış hikaye, iplik, örgü, boya, konfeksiyon derken ÜNTEKS Diyarbakır’da tam entegre olmayı başarmış. Bin 100 kişi çalışıyor, 70 milyon dolarlık bir ihracat hacmi var. Başta Rusya ve İspanya olmak üzere dünyanın birçok ülkesine ihracat gerçekleşiyor. İstihdam da 3 bin kişi hedefleniyor, 70 milyon dolarlık ihracat rakamının ne olacağını da o hedefe ulaştıklarında göreceğiz.

Diyarbakır ve bölge adına son derece anlamlı, kıymetli bir entegre projeyi yerinde gördük. Diyarbakır tekstil alanında iddialı hamleler yapıyor. Tekstil OSB’nin faaliyete girmesinden sonra gerçekleşen yatırımlar, kenti ileriye dönük iddialı hale getirirken, hem ihracat hem de istihdam konusundaki büyüme yeni yatırımcıların Diyarbakır’a yönelmesine zemin hazırlıyor.

En önemlisi de, merdiven altı diye tabir edilen küçük tekstil firmalarının bir araya toplanarak marka üretimler yapacak hale getirmek için yapılan çalışmalar. Bu firmalar tekstil OSB çatısı altında kayıt altına alındığında, asgari ücretle işçi çalıştırma gibi bir yolu deneyemeyecekler. Çalışanların çalışma koşulları düzelecek, küçük ya da büyük firmalar asgari ücret politikasını kafalarına göre düzenleyemeyecekler.

(Asgari ücretin altında işçi çalıştıranların olduğu yönünde duyumlarımız oldu, buradan yakışmadığını söyleyelim. İşçinin emekçinin hakkını vermeyenleri ifşa edeceğimizi de buradan açık yüreklilikle belirtmek istiyorum.)

Dün tanık olduklarım beni mutlandırdı, aynı zamanda umutlandırdı. Mevcut gerçekçi yatırımları görüp Diyarbakır’da fabrika kurmak isteyenler var. Basın toplantısından sonra onları da dinledim. İstanbul’da üretim yapıyorlar, ancak Diyarbakır’a gelip uyum sağlamak istiyorlar.

Maraton eşofmanlarının üreticisi Celal Bey, OSB tekstilde ya da gösterilecek bir arazide fabrika kurmak istiyor, 50 dönümlük arazi talep ediyor. İlk etapta, 750 kişiyi istihdam edeceğini aktarıyor. Kendisi Adıyamanlı, İstanbul’da üretim yapıyor, ancak fabrikasını Diyarbakır’da kurmak istiyor.

“Pamuktan Podyuma” sloganı giderek bir yere oturuyor. Entegre tekstil fabrikaları yoğunlaştıkça, hem istihdam hem de ihracat kalemi giderek artacak gibi görünüyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
NACİ SAPAN Arşivi
SON YAZILAR