Fatih Yokuş

Fatih Yokuş

Pandemi kuralları ve cami

Pandemi kuralları ve cami

CORONA virüsüyle başlayan pandemi sürecinde en ilginç tedbirler camilerde uygulanmakta.

Caminin avlusunda, şadırvanında ve sohbetlerde mesafeye dikkat etmeyenlerin, saf düzeninin en önemli farzıymış gibi namazda sosyal mesafeye abartılı biçimde uymaları ve uymayanları uyarmaları tuhafıma gittiğidir.

Hatta bazı camilerde, imamların hızlarını almayarak, "pandemi kurallarına!" uyma adına saf arasında iki bazen üç kişilik boşluk ve saflar arasında da bir safi iptal etme ile "Kraldan fazla kralcı" olmalarıdır.

Saf düzenini her ne kadar bilim kurulunun kararlarına uyma adına yapılsa da, Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem'in, sahabenin, tabiinin, mezhep imamlarının ve günümüze kadar icmâül ümmettin uygulamalarına aykırı yeni bir uygulama olduğundan bidâ' olduğudur.

İbni Ömer (ra) rivayetle Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem:

"Saflarınızı düz tutunuz. Omuzları bir hizaya getiriniz. Aralıkları kapayınız. Safların düzeni için elinizden tutup çeken kardeşinize yumuşak davranınız. Şeytanin girebileceği boşluklar bırakmayınız. Allah, safları bitişik tutanların gönlünü hoş eder. Safları bitişik tutmayanlara Allah nimetlerini lutfetmez." (Ebû Davud)

İslamda bulaştırıcı hastalıklarla mücadele etme metodu ve biçimi vardır. Bu da camilerde uygulanan corona tedbirleri ile farklı olduğudur.

Abdurrahman bin Afv (ra) rivayetle Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem: "Veba olan yere girmeyiniz ve veba olan bir yerden başka yerlere gitmeyiniz, oradan kaçmayınız." (Buhari ve Müslim)

"Girmeyiniz, Kaçmayınız" kuralı ile camideki abartılı mesafe tedbirleri arasında bağ kurmanın mümkün olmadığıdır.

Otobüste, uçakta, arabada, pazarda, AVM’lerde, sokaklarda, cami avlusunda ve benzeri yerlerdeki pandemi kuralı ile camideki uygulamanın farklı olması yanlış olduğudur.

Geçenlerde Diyarbakır Gazi Yaşar. Ars. Hastanesindeki camide öğle namazını kılmak istedim. Saf düzeni pandemi kurallarına (içime sinmesede) uygun oluşmuştu. İmam efendi bir saf daha boş bırakılmasını isteyince "sunette uygun..." dememi bırakmadan imam ve cemaatin tavrı beni tedirgin ettiğinden camiden çıkmak zorunda kaldım.

Numân İbni Beşir (ra) Resûlullah sallahu aleyhi ve sellem den rivayetle:

"Saflarınızı düzeltiniz, yoksa Allah Teâlâ'nın aranıza, düşmanlık sokacağını iyi biliniz." (Buhari, Müslim, Ebu Davud, Tirmizi ve Ibni Mace)

Saf düzenine aralarına uzun boşluk bırakan cemaatin bana karşı tavırları ve öfkelerini gördüm ve seddekte ya Resulüllah dedim.

Bilim kurulunun kuralları CORONA yı bağlamaz. O herkese ve her kesime eşit davranır.

Camide pandemi kuralına uyarken işi abartmayalım. Vur derken, biz öldürmeyelim.

Sünnette uyma konusunda daha bir titiz davranalım.

Enes (ra) rivayetle Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem:

"Saflarınızı düz tutunuz. Zira safların düz olması namazın tamam olmasını sağlayan hususlardan biridir." (Buhâri, Müslim, Ebu Davut ve İbni mâce)

Ebu Mesut (ra) rivayet:

"Safları düz tutunuz. İleri geri durmayınız. Sonra kalpleriniz de birbirinden farklı olur. Aklı başında ve bilgili olanlarınız benim arkamda, onlardan sonra gelenler daha arkada, daha sonra gelenler daha arkada dursunlar." (Müslim,Ebu Davuf, Tirmizi, Nesei ve İbni Mâce)

Selam ve dua ile.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Fatih Yokuş Arşivi
SON YAZILAR