NACİ SAPAN

NACİ SAPAN

Psikolojik üstünlük muhalefette

Psikolojik üstünlük muhalefette

Son 10 güne girilirken muhalefet partileri psikolojik üstünlük konusunda iktidar partisinin önünde yol alıyor. İktidar kanadı da bunun farkında ve meydanlarda 3 partinin kendilerine karşı birleştiği iddiasıyla savunma yapıyor. Üstüne bir de ‘paralel’i ekliyor ve ‘Topyekûn’ bize karşı birleştiler diye bas bas bağırıyor.

Muhalefet ne yapacaktı?

‘İktidarı destekliyoruz, bu seçimde oylarınızı iktidar partisine verin. 400 Milletvekili çıkarsınlar, başkanlık sistemini hep birlikte Recep Tayyip Erdoğan’a hediye edelim’ demeleri mi gerekiyordu?

Muhalefet dediğimiz şey karşıtlık üzerinden uygulanıyor zaten. İlkeleri, programları, dünyaya bakış açıları farklılıklar gösterse de, seçime giren partilerin bir tek hedefi vardır, o da iktidardır.  Hele ki karşılarındaki iktidar ülkede yaşam alanlarını, özgürlük alanlarını, ekonomik alanları daraltıyorsa, gelecekle ilgili bir umut vermiyorsa, yapılacak şey; onu bulunduğu yerden aşağıya indirmektir.

Aşağıya indirmenin yolu da demokrasilerde sandıktır. Bütün partiler seçime giderken eşit düzeydedir. İktidarda ya da muhalefette olmaları onlara alt-üst gibi bir terfi sunmuyor.

Partiler, kendilerini, programlarını seçmene anlattıkları ve ikna ettikleri oranda ilgi görür, bunun karşılığını da sandıktan alırlar. Buna rağmen 13 yıllık iktidar avantajı ile seçime giden AKP’nin, muhalefetten daha çok anlatacakları olmalı. Hizmet ve yönetim biçimi ile 13 yılın sonunda hala kendini anlatamayan, seçmeni ikna edemeyen bir iktidar, muhalefete belden aşağı saldırarak, aradan çıkmaya çalışıyorsa, o noktada bitmiş demektir.

 CHP-MHP ve HDP’nin programları gereği hiçbir ortak yönleri olmamasına rağmen, 3’ünü da aynı potaya koyarak dövmeye çalışan iktidar ve saray, bu tavrı nedeniyle seçmenden kırmızı kart görmek üzere. Hala sarı kartla idare ediyorlar, ancak kalan süre içinde üsluplarının daha sertleşeceğini, seçmeni daha da irite edeceklerini görüyoruz.

İşte bu nedenle muhalefetin psikolojik üstünlüğü devreye giriyor ve oy oranları artıyor.

HDP barajı aşıyor, MHP ve CHP’nin oy oranları yükseliyor.

Neden?

Çünkü herkese saldırıyorlar.

Yurttaş iktidardan ve saraydan korkmaya başladı.

Onlarda bunun farkında, ancak çatışarak işin içinden çıkmaya çalışıyorlar.

Az bir zaman kaldı, sürprizleri bekliyoruz!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
NACİ SAPAN Arşivi
SON YAZILAR