NACİ SAPAN

NACİ SAPAN

Seçime mi, savaşa mı?

Seçime mi, savaşa mı?

Bir seçim dönemi daha yaklaşıyor, aradan yıllar geçti, filmin artistleri de, konusu da, senaryosu da değişmedi, aynı. Rusya-ABD, Mısır-Sisi, Suriye-Esad, Türkiye-Recep Tayyip Erdoğan, sınırın sıfır noktası, Roket atışları, ölü ve yaralılar.
Hava ve kara harekâtı…
5 yıl önce 5 yıl sonra.
Türkiye bu işin içinden nasıl çıkacak?
Asıl soru bu.
Sisi tamam diyelim, Müslüman kardeşler ve cihatçı örgütler ne olacak?
Esad’ı ne yapacağız?
ÖSO ile nasıl bir yol haritası olacak?
Suriyeli sığınmacılar ne olacak?
Deli sorular!
Seçime mi, savaşa mı gidiyoruz?
Maliyetleri çok ağır bir durumun tam da ortasına düşmüş durumdayız.
Ciddi ekonomik bir girdabın içinde debelenirken, savaşa dönük bir zeminin ortaya çıkmış olması, iç ve dış politikada nasıl bir yol izleneceği konusunda şimdilik bir fikir vermiyor.
Bundan sonraki süreç Suriye lideri Esad’ın vereceği tepkinin nasıl olacağıyla ilgilidir diye düşünüyorum. Olumlu ya da olumsuz tepki üzerinden belirlenecek, yürüyecek olan politika, aynı zamanda ülkenin geleceğiyle ilgili de bir politika olacaktır. Belki de ikinci yüzyılın politikalarının belirlendiği bir başlangıca doğru adım atıyoruz. Bu hükümetle ya da yeni bir hükümetle, fark etmeyecek. 2023’e girerken yüzyılın politikalarının inşa edildiği bir sürece tanıklık edebiliriz.
ABD ve Rusya’nın ilerleyen süreç ile ilgili politikalarının da belirleyici olduğunu düşünmeden olmaz. Zaten belirlenecek olan politikaların, ya da belirlenmesi muhtemel politikaların tam da orta yerinde duruyorlar. Bundan sonra yapacakları şey, trafik polisi gibi yön göstermek olacak.
Sıkıntı tam da burada başlıyor.
Dünyanın ‘trafik polisleri’! bizi tam da böyle bir kavşağa getirmek gibi bir çabanın içindeydiler, getirdiler. Yön tayini ve yeni politika belirleme konusunda hangisine ne kadar inanıp, güveneceğiz?
*
Bir bomba ile Türkiye’nin yönünü yeniden Ortadoğu bataklığına çevirenler kim/kimler?
İktidar ve muhalefet bence bu konuyu irdelemeli, bunun üzerinde ortaklaşmalı. Hamaset kokan nutuklar politika belirlemek için yeterli değil. Çok ciddi ve yerinde refleksler gerekiyor.
*
Enflasyon, EYT, asgari ücret, kiralar, elektrik, doğalgaz, su faturaları meselesi ne olacak?
Seçime mi, savaşa mı gideceğiz?

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
NACİ SAPAN Arşivi
SON YAZILAR