Fatih Yokuş

Fatih Yokuş

Seçmen Ve Etkeni

Seçmen Ve Etkeni

Zamanında mi? Erken mi? Olacağı tartışmasını bir kenara bırakırsak en geç önümüzdeki Haziranda Allah'ın izniyle olağan dişi olaylar olmazsa seçim olacağıdır.

Bu seçim; 20 yıldan fazladır iktidarda olan Ak Parti ve liderine onay mı verecek?

Yoksa "söz ve yetki milletindir" deyip Millet ittifakını mi iktidar yapacak?

Nihayetinde sandık kurulup oylar kullanıldığında millet kararını verecek.

Yılların birikmiş sorunları, süre gelen haksızlıklar ve çözüme kavuşmayan sıkıntılar siyaseti kilitlemiş memleket meselelerine çözüm odaklı siyaset yerine seçmen; mensubu olduğu topluluğu düşünür olmuştur.

Siyaseti ve seçime etkisi olan bu toplulukları biraz inceleyelim.

Alevi vatandaşların çözüm bekleyen sorunlarının sürüncemede kalması onları Sol siyaset yapan partilere yönlendirmiş ve merkez solun güçlü partisi yani CHP de toplanmalarına sebep olmuştur.

Sağ partileri hep rakip görmüşlerdir. Siyaset bakışları sol siyasetle sınırlı olmuştur. Günümüze kadar yapılan tüm seçimlerde büyük çoğunluk bu yönde oy kullanmıştır.

CHP de Alevi vatandaşların oylarını muhafaza etmek için uygun politikalar ve argümanlar kullanmıştır.

Siyasetin bir başka etkili gurubu da CAMİ cemaati veya dindar kesimdir. Onlarda sağ siyasete bel bağlamıştır. Sağ siyasetin merkez partisine oy varmış son 20 yıldan fazladır da iktidarda olan Ak Parti'yi desteklemişlerdir.

Camı cemaati veya dindar kesim sol siyaseti rakip görmüş, onlardan korkmuş ve onlarla aralarına mesafe hep koymuşlardir.

Sağ partilerde özellikle merkez sağ Camı cemaatine uygun siyaset ve argümanlar kullanarak onlardan blok oy almayı hep başarmıştır.

Son bir kaç seçimde ise kürt seçmeni de siyasette varlığını his etmeye ve siyaseti etkilemeye başlamıştır.

Onlarda sol siyasetten HDP de yer bulmuş, büyük çoğunluk blok halde oy vermişlerdir. HDP de oylarını mühafaza etmek için uygun argumanlar kullanmıştır.

Bir de milliyetçi kesim var ki onlarda MHP veya İYİ partide birleşmişlerdir.

Kısaca seçmenin %90 nini teşkil eden bu etkenler herkes kendi açısında haklı yönleri olsada ülkede siyaseti açısından hayra alâmet değildir.

Oyumuzu; duygular, süre gelen yanlışlar, kendini ifade etmedeki sıkıntılar ve diğerlerini rakip görme değil de aklımızla kullanırsak daha iyi olacağı kanaatindeyim.

Selam ve Dua ile

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatih Yokuş Arşivi
SON YAZILAR