NACİ SAPAN

NACİ SAPAN

Şeyh Said gündemi ve seçim!

Şeyh Said gündemi ve seçim!

Yerel seçim öncesi başlatılan Şeyh Said tartışmasının yerel seçimlere yönelik bir seçim stratejisi olduğu apaçık ortada.

Tartışma Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi üzerinden başladı, çok yeni bir durummuş gibi Türkiye gündemine sokuldu. Birileri Bulvara ismin neden verildiğini sorgularken, diğer yandan bir kesimde karşı duruş sergilemeye başladı.

Diyarbakır’ın Dağ kapı meydanına Şeyh Said Meydanı adı verildiğinde ki, hala kullanılıyor, bu konuda şimdiki kadar bir tartışma söz konusu olmadı. Şeyh Said ismi Osman Baydemir zamanında verilmişti zaten.

Doğrusu, kim ne derse desin, ben Şeyh Said üzerinden laik bir tartışma yürütülmek istendiği için bir gündem yaratıldı diye düşünüyorum. Gerekçesi de çok net; Kürt seçmen ile Cumhuriyet Halk Partisi arasındaki mesafeyi açmak, derinleştirmek, uzaklaştırmak.

Özellikle de İstanbul, Adana, Mersin, Antalya gibi kentlerdeki Kürt seçmenin algısına Şeyh Said imajı ile etki etmek isteyen siyasal İslam’ın, bir diğer amacı da başta Diyarbakır olmak üzere bölgedeki bazı ilçelerde Belediye Başkanlığını kazanma gayesinin stratejisi olarak değerlendirmek mümkün.

Diyarbakır Büyükşehir kayyumu, çok yerde Kürtçe isimleri ve tabelaları iptal edip kaldırırken, bayram değil, seyran değil, her nedense, yeni bulvara Şeyh Said ismini vererek, algı topunu stratejistlere attı.

Kendi içinde, başarılı bir hamle!

Amaç, CHP’yi bu tartışmanın içine çekip, orada boğmaya çalışmak.

Bunda anlaşılmayacak bir durum yok.

Gazeteci Candaş Tolga Işık'ın bu konuda sorduğu soruya Özgür Özel’in verdiği cevap, son derece mantıklı, duyarlı, ölçülüydü.

Özel, şunları söyledi:

"Şeyh Said'e hain demem kahraman demem sizi memnun edecekse ben Şeyh Said isyanının kendi konjonktüründe Cumhuriyet'e karşı ayaklanma olduğunu biliyorum. Ama bu ayaklanmanın bastırılması sırasında oluşmuş sorunlar, bugün bazı torunların kalbini acıtıyorsa o acıya saygılı olmak gerekir. Ama tarihten ders çıkarmak lazım."

Bence doğru cevap.

Meseleyi başka mecralarda tartışmak, konuşmak elbette ki mümkün, ancak seçim stratejisi boyutunda, seçim malzemesi yapmak hiç doğru değil. Dikkat ederseniz, konu siyasetçilerin gündemi ve malzemesi oldu.

Özellikle İYİ Parti ve Ümit Özdağ, çok dar bir perspektifte meseleyi tartışma konusu yapıyor, siyasal İslamcılar gibi CHP’ye yönelik bir çalışma performansı sergiliyorlar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
NACİ SAPAN Arşivi
SON YAZILAR