NACİ SAPAN

NACİ SAPAN

Solculaşıp samimi olmak

Solculaşıp samimi olmak

Hayat çok güzel değil. Gelecekle ilgili umutlarımız hep diri olsa da, aydınlık yarınlar konusunda öngörülerimiz umutlu değil. Sürekli gelecek vadeden bir iktidarın pençeleri arasında sıkılmış limon haline gelen yurttaşa gelecekle ilgili umut vermesi gereken muhalefetin, çok ciddi ataklar yapmasının tam da zamanı, hatta o zaman biraz da geçti gibi.

Daha önceki yazılarımda da belirtmiştim, etkin muhalefet yapması gereken parti tartışmasız Cumhuriyet Halk Partisidir, kuruluşun ve kurtuluşun partisi olma özelliğinden dolayı. İzlediğimiz kadarıyla, tam gaz yol yürümesi gerekirken, fren yaparak, sağı, muhafazakârı ‘kırmadan’ yol yürüme alışkanlığı edinmeye çalışıyor Cumhuriyet Halk Partisi. Böyle olunca da dönüşüm sola değil sağa doğru sinyal veriyor.

Böyle olunca da, sol/sosyalist mantaliteyle hareket eden, ayak oyunlarına gerek duymadan, doğrudan lafını söyleyen (Bir sosyaliste yakışır gibi) Canan Kaftancıoğlu’nu koltuktan indirmek için ani refleksler sürekli devreye giriyor. Kaftancıoğlu’nun devre dışı bırakılması için harcanan performans, iktidar için harcansa ciddi sarsılırlar. Aksine, sarsılma bir yana, bu durumu da kendi lehlerinde kullanıp, CHP’nin içindeki bu kişisel hırs ve ateşi daha da harlandırıyor iktidar kanadı.

Solcu olmak utanılacak bir durum değil, bu duruşla da Sağ, muhafazakâr, mütedeyyin kesimle ittifaklar sağlamak mümkün. Çünkü bu kesim sosyalistin, sosyal demokratın, hak, hukuk, adalet, vicdan konusundaki pratiğine inanıyor ve güveniyor. Sol/ sosyal demokrat partiler sağcılaşarak değil, daha fazla solculaşarak toplum üzerindeki saygınlıklarını artırabilir, yönetebileceklerini kanıtlayabilirler. 

Belediyelerin nerdeyse ikinci yılı olacak, hala parti içi sıkıntıların yansıdığı alanlar olarak görülüyor. Önce yerel sonra genel iktidar denildiği için, bu çok kıymetli alanların kişisel, şahsi egolarla yönetilemeyeceğini Belediye başkanları çok net bilmeliler. O nedenle mevcut CHP tabanını, yani yıllardır yokluk içinde parti için mücadele edenleri dikkate almalı, onları kırmamalıdırlar. Görevlere gelenler, geldikleri yerlerin geçici olduğunu bilmeli, iktidar hırsına, zehirlenmesine yenik düşmemelidir.

Bütün belediyelerle ilgili şikâyetler var. Kimse kulağını tıkayamaz. Kimse ben en iyisiyim diyemez, dememeli de zaten. Sadece asfalt dökerek insan kazanılmıyor. Hizmeti sadece kaldırım yapmaya, asfalt dökmeye indirgeyen bir belediyecilik anlayışının tutmadığını herkes biliyor, belediye başkanları da bilmeli. Halk buna antrenmanlı. Asfalt ve kaldırım yapıldığında, vatandaşın aklına akçeli durumlar yansıyor. Asıl mesele, bu işlemlerin şeffaf bir şekilde yapılması, yapılırken de yurttaşın samimiyetiyle buluşmaktır.

Hala iktidarın alternatifi Cumhuriyet Halk Partisidir. Yapılacak şey; solculaşarak samimi olmak, mevcut tabanla birlikte yeni taban edinmek.

Naci Sapan

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
NACİ SAPAN Arşivi
SON YAZILAR