NACİ SAPAN

NACİ SAPAN

Sosyal demokrat ittifak!

Sosyal demokrat ittifak!

‘CHP sola dönüş yaparsa ittifak yapabiliriz, neden olmasın’

Yönünde bir açıklama yapmıştı Selahattin Demirtaş ve Kurultaya işaret etmişti. Kurultay’dan çıkacak sonuç ve CHP’nin yeni yönetiminin gerçekten herkesimin beklentisi olan gerçek sosyal-demokrat bir algıyla yol yürüyüşü önümüzdeki dönem bir ittifakı gündeme getirebilir mi?

 

Dün CHP’de genel başkan seçimi yapıldı, bugün parti kurullarının seçimi gerçekleşecek. Sonrası hem CHP için hem de Türkiye için çok önemli. Güçlü bir sosyal-demokrat muhalefetin ortaya çıkması, hatta iktidara aday bir profilin topluma yansıması son derece önem arz ediyor.

Bu profili CHP mi, HDP’ mi yansıtır?

CHP kurultayından çıkacak sonuç, yeni yönetim anlayışı, Haziran 2015 genel seçimlerine kadar olan süreçteki yansımalar bu profilin nasıl olacağını gösterecek. Bu çerçevede önümüzdeki dönem gözler CHP ve HDP’de olacak.

 

Kemal Kılıçdaroğlunun genel başkanlığındaki CHP, içindeki statükodan yana ulusalcı diye tabir edilen kesimi parti yönetiminin dışında tutarak Sosyal demokrat tabanın gerçek temsilcisi olduğu yönünde bir karar alarak yoluna yeni bir anlayışla, ittifak arayışına girmeden devam edebilir mi?

CHP, bir yöntem olarak bunu deneyebilir.

 

HDP ile bir seçim ittifakı söz konusu olabilir mi?

CHP’de değişim ve dönüşüm söz konusu olursa, genel seçimlere kadarki süreçte bu yönde yapılacak çalışmalarda iktidara yakın olduğuna dair bir algıyı ortaya koyarsa, sadece seçim ittifakıyla sınırlı bir buluşmanın söz konusu olabileceğini şimdiden kestirmek mümkün. AK Parti iktidarının çözüm süreci ile ilgili yapacakları ve yapamayacaklarının bu süreçteki yansımaları da elbette ki ittifakların olup olmayacağı yönünde bir fikir verecektir.

 

Özetle; 2015 Haziran genel seçimlerine kadar olan süre parlamentoda bulunan bütün partiler için sınav dönemi olacağa benziyor. Bu sınav dönemi sadece CHP ve HDP için geçerli değil. AK Parti içinde son derece önemli bir dönem olacak. Ahmet Davutoğlu’nun başbakanlığındaki yeni hükümetin ortaya koyacağı performansın niteliği yeni siyaset döneminde son derece önem arz ediyor.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
NACİ SAPAN Arşivi
SON YAZILAR