Şeyhmus DİKEN

Şeyhmus DİKEN

Sur’da anlamlı Kütüphane

Sur’da anlamlı Kütüphane

Sekiz yıl önce, 2007 yılında yine mayıs ayıydı. Sur içinde Mardinkapı yolu üzerindeki namıyla müsemma Abbas’ın Parkı’nın hemen karşı sokağında Salos Mescidi’nin arkasındaki sokakta bir Çocuk Kütüphanesi açılacaktı.

“Diyarbekir Diyarım Yitirmişem Yanarım”* kitabımda uzun bir mülakatı olan dostum, ağabeyim Davut Ökütçü’nün öncülük ettiği bir yapılanmaydı. Davut Ağabeyin “Şartlı Bağış” sistemine olumlu yanıt veren TEV-Türk Eğitim Vakfı, Sur Belediyesi işbirliğinde Kütüphanenin açılmasına destek olmuştu. Hemen arka sokağındaki tarihi Cumhuriyet İlkokulunun yanı başında bazalt bir eski Diyarbekir evinden oluşmuş Çocuk Kütüphanesi anlamlı bir kurumsal mekân olmuştu.

Doğrusu kent dinamiklerinin seçilmiş atanmış temsiliyetlerinin hayli özlenen bir tablosunun bir araya gelmesine de bu “Hayırlı iş” vesile olmuştu.

Yıllar sonra AKP hükümetinin İçişleri Bakanı olacak olan Efkan Ala o yıllarda Diyarbakır Valisiydi, Osman Baydemir Büyükşehir Belediye Başkanı, Abdullah Demirbaş ise Sur Belediye Başkanıydı.

Kentin ilgili sivil toplum örgütleriyle birlikte doluşmuştuk avluya. TEV yetkilileri de heyecanla yerlerini almışlardı. Sırasıyla herkes konuşmalarını yaptı. Kitap kokuları çocuk seslerine karıştı. Mahallede şenlik havası esmişti.

Bu tip kurumların sıkça açıldığını ama ömürlerinin uzun olmadığını bilenler acaba kitaba ve kütüphaneye ne kadar ilgi olur diye sormuşlardı kendilerine.

Zaman geçtikçe çocukların kütüphanelerine ilgisi hiç azalmadı. Sur Belediyesi de kurumsal manada mekânı hiç ihmal etmedi. Davut Ökütçü Ağabey kente her geldiğinde kütüphaneyi mutlaka ziyaret etti. Çeşitli kurumlardan sağladığı kitap desteklerini hep kütüphaneye yolladı / yollattı.

Davut Abi geçtiğimiz günlerde beni arayarak Türk Eğitim Vakfının katkılarıyla kütüphanenin yaza girerken çocukların yaz tatilinde yararlanması düşüncesiyle bir miktar kitap takviyesinin uygun olacağı düşüncesini ifade etti. 

Beş yayınevi üzerinden çalışma yaparak 335 kitaplık bir kitap katkısını Sur Belediyesi EşBaşkanı Sayın Fatma Şık Barut’un da katılımı ve hazır bulunmasıyla Sur Belediyesi TEV Davut Ökütçü Çocuk Kütüphanesi yetkililerine sunduk.

Sur Belediyesinin kısıtlı olanaklarıyla Amed Kitap Fuarında satın aldığı dokuz yüz kitabın da haberini vererek ve belediye eşbaşkanı Fatma Şık Barut’un çok haklı olarak herkesi / her kesimi kütüphanelerine kitap bağışına davet çağrısı yapması anlamlıydı.

Umuyor ve diliyorum ki; Davut Ökütçü Ağabeyin bu anlamlı müdahilliğinin sesi daha çok duyulur ve adreslerine ulaşır…

*Şeyhmus Diken, Diyarbekir Diyarım Yitirmişem Yanarım, İletişim Yayınları.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Şeyhmus DİKEN Arşivi
SON YAZILAR