NACİ SAPAN

NACİ SAPAN

Tencere-Tava-Elektrik-ittifaklar

Tencere-Tava-Elektrik-ittifaklar

Hep derler ya, ‘İktidarları tencere-tava götürür.’
Yaş tanıklığımız nedeniyle bunun böyle olduğunu biliyoruz.
Üzerine elektriği de ben ekliyorum ve diyorum ki;
Gidiş elektrikle birlikte çok daha çarpıcı olacak.
Tencere-Tava iletken, elektrik çarpması da ağır olacağa benziyor.
Elektrik faturaları ampulü patlatacak gibi.
Tencere-tavanın sahipleri kadınlar olduğu için iktidar yakasını kurtaramaz diye düşünüyorum, çünkü mutfaklarda yangın var, yangınlar var. Yangın giderek büyüyor, iktidarın etrafını sarıyor. Bu yangının içinden bugünkü koşullardan dolayı çıkabileceklerini, yakayı kurtaracaklarını sanmıyorum.
Kurtarma ihtimalleri var mı?
Elektrik, doğalgaz faturalarıyla ilgili vatandaşa karşı elektrik şirketlerinin açıkça korunması, desteklenmesi, hatta yeni zamlardan söz edilmiş olması kurtarma kriterlerine uyum sağlamıyor.
*
Asıl önemli olan soru şu;
Bu iktidar gidecek, sonrası nasıl olacak?
Millet ittifakının son fotoğrafı bu tartışmanın daha da yoğunlaşmasını sağladı.
6 Genel Başkanın bir arada olmasının ötesinde bir tartışma daha söz konusu oldu, o da HDP’nin neden o karede olmadığıdır.
İlk etapta dışlanma gibi bir durum olarak algılansa da bana göre bu denklemde en karlı çıkacak olan HDP ve birlikte hareket edeceği blok olacak. İleride mutlaka bir adı olacak, ancak şimdiden ‘Demokrasi Bloğu’ olarak tarif etmemiz gereken HDP-Sol-sosyalistlerin içinde olacağı 3’üncü ittifak bloğu, Cumhurbaşkanını belirleyecek blok olacak. Aynı zamanda Milletvekili sayısı açısından da karlı olacaklarını düşünüyorum.
Nedeni gayet açık, Türkiye’nin kaderinin belirleneceği seçimde verecekleri kararlar çok önemli olacağı için, toplumdan daha çok ilgi ve alaka görecekler. Çünkü sosyalistlerle birlikte yeni şeyler söyleyecekler, sorumluluk üstlenecekler, gençliğe ve yeni nesil’e hitap edecekler.
O nedenle, 6 genel başkanın içinde olduğu fotoğrafta yer almayanlar yeni siyaset arenasında olmayacak diye bir kaide yok. Aksine, Cumhur ve Millet ittifakının dışında, Demokrasi ittifakı ya da bloğu diye adlandıracağımız üçüncü ittifak, özgün, bağımsız duruşuyla özellikle kararsızların ilgisine mazhar olacaktır diye düşünüyorum. Zaten başka taraf gitmeyecek kendiliğinden konsolide olmuş oyları ve seçmen kitlesi de var.
Demem o ki, mevcudun üzerine katarak 2023’e kazançlı bir adım atacaklar. Hem Cumhurbaşkanının Millet ittifakının kazanmasına katkı sunacaklar hem de parlamento da ciddi bir ağırlıkları olacak.
Siyasi bir öngörü olarak not düşmek istedim, o kadar.
 
 
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
NACİ SAPAN Arşivi
SON YAZILAR