NACİ SAPAN

NACİ SAPAN

Toplu taşımalarda sorumsuzluk

Toplu taşımalarda sorumsuzluk

Toplu taşıma araçları hayatımızın önemli bir parçası. Metro, otobüs, minibüs gibi toplu taşıma yapan araçları kullananlar sanırım özel eğitimli sürücüler olmalı. En azından ben öyle biliyorum. Nedeni, bütün bir gün insanlarla muhatap oluyorlar, o nedenle iyi diyaloglar kurmak durumundalar. Aynı zamanda kullandıkları araçlarda taşıdıkları yolcuların hayati sorumluluğu araç sürücülerine aittir. Bu nedenle rastgele araç kullanmamaları, trafikte dikkatli davranmaları gerekiyor.
Bunları neden anlatıyorum.
Diyarbakır’daki sürücüleri ve bağlı oldukları kurumları, kooperatifleri uyarmak için anlatıyorum. Özellikle halk otobüsleri ve minibüsleri kullananların davranışları ve trafikteki sorumsuz davranışlarının tanıklarıyız.
Minibüslerin kendi aralarında yolcu kapma yarışı, bu yarışta üstünlük sağlamak için ralli yapar gibi süratli araç kullanmalarının tehlikeli boyutlarda olduğuna tanıklık eden biri olarak uyarmak durumundayım.
Bir yurttaş olarak, toplu taşıma aracı kullanan birey olarak araç sürücülerini birebir çok uyardım, ancak, birbirleri ile olan amansız rekabet yarışının önüne geçmek mümkün görünmüyor. Kendi aralarındaki bu yarışı zirveye taşımalarına engel olmak mümkün değil gibi görünüyor.
Sürücülerin süratli kullanımına, kendi aralarındaki yarışa, ayrıca ellerindeki telefonlarla öndeki ya da arkadaki rakipleri takip edişleriyle ilgili diyaloglara toplu taşıma kullanan her birey tanıklık etmiştir.
Bu yarışı yaparken bir de çok sinirli oluyorlar, o an bir uyarıda bulunma şansınız da olmuyor, çünkü kavgaya neden olabilir yapacağınız uyarı. Yapılan süratten herkes rahatsız. Ancak ‘3 adım sonra, bir durak sonra nasıl olsa ineceğim’ deyip, uyarıda yapamıyor yurttaş, çünkü sürücülerin büyük kesimi son derece sinirli.
Taşıdıkları yolcuların yaşamından sorumlu olan sürücülerin, olası bir kazada sebep olacaklarını, olmadan önce düşünmek zorundalar. Özellikle minibüs kooperatifleri, sürücüleri ciddi şekilde uyarmalı.
Aynı zamanda sürücülerin ciddi bir eğitime tabi tutulmaları şart, ortada ciddi bir sorumsuzluk var. Minibüs kooperatifleri ve sürücüleri sorumluluklarını yerine getirmek zorundalar, çünkü yapılan iş bireysel değil, toplumsaldır, insan hayatı söz konusudur. Aksi takdirde her an bir kazaya tanıklık edebiliriz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
NACİ SAPAN Arşivi
SON YAZILAR