Şeyhmus DİKEN

Şeyhmus DİKEN

Werin Kerengê

Werin Kerengê

Pazartesi Tigris Haber yazımı “Kereng vakti” müjdesi ile sonlandırmıştım. O halde yazıyı tamamına erdirmek gerek…

Çok kalmadı, Mart başından sonra bırakınız şehirlerarası otobüsleri, uçak yolcuları bile İstanbul’a kenger taşımaya başlar şehr’Amed’den.

Kenger çıktı mı, bahar geldi demektir. Ama kengerin ömrü de baharımız gibi kısadır. En çok bir ay sürer Kengerin saltanatı.

Kenger Nisan sonunda eyvallah der, bahar da öyle, buralarda. Birden sıcak bastırır.

Kenger sevdalıları; ”Kereng digîhîje kaşa / Xwarına bergîr û wahşa. / Kereng çi digere / Mala wezîr û Paşa”, deseler de, Kenger bu günlerde spesiyal bahar lezzeti. Tıpkı Karacadağ’a has mantar türü Kemê gibi.

Karacadağ dedik de, bir başka olur Karacadağ’da bahar. 250 rakamıyla ifade edilen ve 40 ayrı familyaya mensubiyeti bilinen bitki türlerinin ve de Ters Lale’nin vatanıdır Karacadağ. Bahar en çok bu bitkilerin doğayla kucaklaşmasına yakışır.

Bahar gelende bizim buralara;

Dağlara lale düşer, güle velvele…

Gülün telaşı lalenin yabani olarak bitmesinden kaynaklı kendi kıymetinin bilinmemesinedir. Yoksa laleye de yer var bu diyarlarda, güle de!  Çünkü gül de, lale de bilir ki; Diyarbekir’in dört etrafı menekşe ve nergis’dir

Diyarbekir dört etrafı yalnız gül, nergis, menekşe değil elbet. Aynı zamanda “Diyarbekir dört tarafı meteris /  Meteristen kurkuşunlar atarız.”

İşte Diyarbekir’in dört etrafını kuşatan surların bir bölümü ile Kadim Dicle nehri arasında insanoğlunu gene insanoğlunu hatırlatan kâkül gibi Hewsel Bahçeleri bulunur. Hewsel Bahçelerinin göz görümlüğüne Mardin Kapısından doyum olmaz bahar geldi mi Diyarbekir’e!  Çıkarsınız Surların güney yamaçlarına. Ya da Şemsiler Kayalığının üstüne, Şeyh Muhammed Düzlüğüne, bilemediniz Kırklar Dağının yamacı ve Ongözlü Köprü üstüne. Dicle önünüzde coşkun akar. Hewsel Bahçeleri silme yeşile ve çiçeğe keser. Yanınızda Nergizlemeniz de varsa değmeyin keyfinize

Sonrası artık şairin dizeleri ve sizin dilinizde mısra haysiyetidir...

Haberin var mı taş duvar

Demir kapı, kör pencere 

Yastığım, ranzam, zincirim

Duvardaki mahzun resim,

Dağlarına bahar gelmiş memleketimin.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Şeyhmus DİKEN Arşivi
SON YAZILAR