NACİ SAPAN

NACİ SAPAN

Yağma Hasan’ın Böreği!

Yağma Hasan’ın Böreği!

Hep konuşuruz ‘Yağma Hasan’ın Böreği’ diye.
Bu deyimin karşılığı şöyle;
‘Hakkı olanın da olmayanın da kolayca faydalandığı, sahipsiz, kimsenin korumadığı mal mülk kaynağı.’
Tam da günümüz Diyarbakır’ına uyan bu deyimin açıklamasını, hikayesini daha da uzatmak mümkün, ancak hikayeyi fazla sulandırmaya gerek yok. Özeti, mal mülk talanı, ganimet avcılığı gibi bir şey işte.
Belediye yönetimleri kentlerin yedi eminleri konumundadır. Halk adına halkın malını, mülkünü koruyan, aynı zamanda heba olmasını önleyen kurumlardır. Sayıştayın 2020 yılı raporları hiç de böyle bir duruma işaret etmiyor.
Diyarbakır büyükşehir Belediyesi ile ilgili hazırlanan 40 sayfalık raporun tamamı usulsüzlükle dolu. Bunlar daha kağıt üzerinde tespit edilenler, bir de kayıtsız kuyutsuz işlemler var ki, bunlarla ilgili not tutmaya sayfa yetmez.
*
Belediye resmen ‘işgal’ altında. Yağma Hasan’ın Böreği ifadesinde de yer aldığı gibi, hakkı olan olmayan pastadan kesiyor. Bizlerin koruma gibi bir refleksi kalmadı.  Vatandaş olarak gasp edilen hakkımızı korumak gibi yasal haklarımız elbette var, ancak, hangi yasa, hangi adalet, hangi adalet mekanizmasıyla?
Dernek, vakıf, özel ne varsa, taşınmazları dağıtmışlar. Cihad, işgal, ganimet mantığıyla önüne gelen almış, yetmemiş yolda bulduklarına da kentin mallarını pay etmişler. Sadece son Vali-Kayyum dönemi değil, en başından beri dağıtıyorlar, bitiremiyorlar.
Bunlar çağımızın yeniçerileri, ulufeci!.
İktidarda olmayı bir ayrıcalık, bu ayrıcalıktan kaynaklı olarak devletin ve milletin malını almayı, kullanmayı, kendileri için bir hak olarak görüyorlar.
Usülsüzlükleri sadece biz söylemiyoruz, Devletin kurumunun müfettişleri rapor etmiş, devlete teslim etmiş. Bundan sonrası için olması gerekenin ne olduğunu soruyorsanız, Hiçbir şey olmayacağı konusunda emin olabilirsiniz.
Olma ihtimaliyle ilgili merakınızı gidereyim; savcılar harekete geçer, Sayıştay raporundaki iddiaları soruşturmaya tabi tutar, sorumluları hakkında kamu adına dava açar. Ama, bunların hiç birinin olmayacağını bende, siz de çok iyi biliyoruz. En azından yakın zamanda böyle bir ihtimal yok.
Ancak, halktan kaynaklı ihtimaller her zaman diridir, yeri, zamanı geldiğinde bunların hesabı sorulur. Hasan'ın böreği belki bu yağmada mideye indi, ancak sürekliliğinin olmayacağını yağmacıların çok iyi bilmesi gerekir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
NACİ SAPAN Arşivi
SON YAZILAR