Şeyhmus DİKEN

Şeyhmus DİKEN

Yeniden TÜYAP, Kitapla

Yeniden TÜYAP, Kitapla

 

TÜYAP, Kitap Fuarıyla 2010-14 yılları arasında her yılın mayıs ayının 3. Haftasında altı gün süreyle Diyarbakır Kitap Fuarını gerçekleştirdi. Her yıl ortalama yüz bin dolayında kitapsever okur fuara ilgi gösterdi.

 

2014 fuarından sonra TÜYAP Fuarcılık bir kararla Diyarbakır kitap fuarını “iki yılda bir” yapma kararı verdi. Bu hesaba göre 2016 yılında fuar yapılacaktı.

 

2015’in sonbaharında malum hendek, barikat akabinde sokağa çıkma yasakları ile şehirde adeta fiili sokak savaşları yaşanınca bırakınız fuar yapmayı gündelik hayatın sürmesi bile hayli sıkıntılı oldu.

 

Gerçi TÜYAP’ın ara verdiği üç yıl içinde ilk iki yıl Büyükşehir Belediyesi Sümer Park’da, geçtiğimiz yılda Yenişehir Belediyesi Kültür ve Kongre Merkezinde daha küçük çaplı adına “Kitap Günleri” diyebileceğimiz okurla yazarı ve kitapları buluşturma programları yaptılar. Ama bunlar daha amatörce çok geniş kesimleri kucaklayamayan işlerdi.

 

Ayrıca geçtiğimiz 2017 yılı içinde kentin kültürel atmosferine güzel bir canlılığı da “Bir milyon kitap” sloganıyla Yayın Ağacı Kitabevi getirdi. Kafeleri ve “akıllı binaları” ile ünlenen 75 metrelik yol (Mahabad Bulvarı) üzerinde üç katlı bir kitabevi açtı kendisi de yazar olan Yusuf Serdar Esen. Yayın Ağacı 2017 sonbaharı ile 2018 yaz başına kadar hemen her hafta sonu bir yazarı okurla buluşturdu. Otuzun üzerinde yazarın söyleşi ve imzalarıyla, elli binden fazla yazarından imzalı kitabın kitaplıklara girmesini sağladı Yayın Ağacı. Ayrıca bu kültürel girişim başkalarına da örnek oluşturarak anılan cadde üzerinde Morpheus ve Kafka kitapevlerinin açılmasına da vesile oldu.

 

TÜYAP işte tam da böyle bir ortamda yeniden Diyarbakır’a kitap fuarıyla dönme kararını verdi. Aslında TÜYAP Diyarbakır’dan ayrılmamıştı. Ticaret ve Sanayi Odası ile zaten süren bir protokolleri vardı. Bir dolu girişimler, yazılar (üç yazı yazdım konu ile ilgili), hatta yayın ağacı kitabevinin yazar davetleri ve basın ilgisi TÜYAP Diyarbakır kitap fuarının yeniden yapılmasını sağladı dersek yanlış olmaz.

 

Üstüne üstlük kitap fuarının mayıs ayı yerine Eylül ayının son haftasına denk gelmesi de isabetli oldu. Mayıs ayı üniversite öğrencilerinin vize dönemine denk düştüğü için Dicle Üniversitesi ve çevre illerdeki (Mardin, Urfa, Elazığ, Malatya) öğrencilerden yakınma geliyordu. Eylül tercihi okulların açılma dönemi nedeniyle uygun bir tarih oldu.

 

Evet TÜYAP DİYARBAKIR 6. Kitap Fuarı 25-30 Eylül tarihleri arasında altı gün süreyle Salı’dan Pazar akşamına kadar kapılarını okura açıyor. 120 yayınevi ve kurumun katılımıyla 60 etkinlik-söyleşi-panel ile 150 dolayında yazar kitaplarını imzalayıp okurlarıyla buluşacak.

 

Önceki fuarlarda, fuarın afişinde Kürtçe de vardı. Bu yıl yok. Saroyan “anneannem derdi ki; Kürtçe kalbin dilidir” diyor. Hayat bazen insanlara da kurumlara da bir adım ileri iki adım geri attırır. Varsın Kürtçe, sol memenin altındaki cevahirin içindeki yerini hep korusun...

 

Ve fuarın onur yazarı konuğu kirvelerine hep mektuplar yazan memleketin özbeöz has evladı Mıgırdiç Margosyan TÜYAP’ın armağan kitabı “Gittin Ki Tez Gelesin” ile fuar süresince imzaları, sergi, belgesel ve söyleşileri ile aramızda.

 

O halde haydi Diyarbakır TÜYAP Kitap fuarına...Fuar süresince her gün fuar alanında olacağım. Fuarın açılış ve ve final söyleşilerine de bizzat katılarak. Bekliyoruz...

 

Not: fuar programım şöyle.

*25.09.2018 salı günü, saat:14.00-15.00 “Diyarbakır’ı Yazmak” söyleşisi ve sonrası ARAS YY. Standında “Ahım var Diyarbakır” ve “Gittiler İşte” kitaplarımın imzası.

**29.09.2018 cumartesi günü. 13.15-14.15 saatleri arasında “Abisi olmak halkının, Ahmed Arif” söyleşi ve ardından iletişim yy. Standında imza. Kitaplarımın imzası pazar günüde saat 13.00’den sonra iletişim yy. Standında olacak.

***30.09.2018 pazar günü, 18.15 saatinde “Bir yazı işçisi, Veysel Öngören” söyleşisini Vejdi Erbay, Hicri İzgören, Ahmet Çakmak ve Aydın Alp ile yapacağız.

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Şeyhmus DİKEN Arşivi
SON YAZILAR