Şahin DOĞAN

Şahin DOĞAN

ACILAR ORTAKLAŞILABİLİR Mİ?

ACILAR ORTAKLAŞILABİLİR Mİ?

Son şok operasyonla  gözaltına alınanların  babalarının bakan olması  duygusal  bir çağrışım yaptı. Bu çocuklar babalarının gölgesinde adeta dokunulmazken,  kendilerini gözaltında buldular. Beklemedikleri  bir durum. Sanıyorum aynı şoku babalar da yaşamıştır.

              Acaba bakan babaları 12 Eylülden sonra gözaltına alınanların aileleri ile bir empati kurabildiler mi? Neler hissettiler ? Duygularda benzerlik oluştu mu?...

 Aynı düzeyde olması mümkün değil. Çünkü; kendilerine oldukça kibar davranılacak, misafir edileceklerdir. Ancak babalar yine de endişelenecekleri kesindir. En kötü ihtimalle tutuklanacaklar. Kısa süre içerde kalacaklardır. Hayatlarından endişe duyma gibi bir duyguya asla kapılmayacaklardır. Olması gerekende budur, ancak; burada şöyle bir kıyaslama gereği duyuyorum. Gözaltına alınanların bazılarının babaları bu terörize dönemlerde görev yürütmüşlerdir.O zamanlar gidenlerin  bir daha  geri gelemediği dönemlerdi. Gidenlerin başına nelerin geleceği bilinemezdi. O süreci yaşayan ailelerin duygularını hangi edebiyatçı yazabilirdi. Hangi söz ifade etmeye yetebilirdi.Kalemin bile yazmaya mecalinin olamayacağı  insan öyküleri orta çıktı. Zulmetanık topraklar acılı insanların öyküleriyle  harmanlandı. Toprak tanık olduğuna kahretti. Unuturmadı yaşananları. Görmek istiyenlerekendini açmaktan çekinmedi.Şimdi bağrında sakladığı kemikleri insanlığın vicdanına sunuyor.Şimdi bakan anne veya babaları Berfo ananın duygularını  anlayabilirler mi;yada çocuklarının kemikleri dahi bulunamayan  17 bin anne ve babanın  neler yaşadıklarını.

Şimdi oğulları  göz altına alınan bakanların acaba duyguları nasıl. Oğullarına gayet iyi davranılacağını, geri dönememe gibi bir ihtimalin olmadığını biliyorlar. Ancak yine de rahat olacaklarını sanmıyorum.

Sonuçda onlar da bir anne ve baba. Üzüntü, kaygı duymaları en doğal olanı. Ancak, gidip bir daha dönüp dönmeyeceği belli olamayanların anne ve babalarının duygularıyla kıyaslanamayacaktır. Yürekleri onlar kadar acıdan burkulan birileri olamayacaklardır.

Arada ki fark onlar rüşvet,yolsuzluk,tarihi alanları yağmalama altın kaçakçılığı nedir bilmiyorlardı .Sadece düşünüyorlardı.     Romantiktiler. Halkı için çok büyük hayaller besliyorlardı. Kendilerinin asla göremeyeceği , ama insanların görmesini arzuladıkları  hayalleri.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Şahin DOĞAN Arşivi
SON YAZILAR