Şeyhmus DİKEN

Şeyhmus DİKEN

Bahan Bax Ne haldayam!

Bahan Bax Ne haldayam!

 

 

Geçtiğimiz hafta sonu 7-8 Kasım cumartesi-Pazar günleri TÜYAP İstanbul 2015 Kitap Fuarındaydım. İki imza bir de panel nedeniyle! Fuarın ilk iki günü olması nedeniyle hayli yoğunluk vardı. Ve stant aralarında yürümek dahi çok zordu. Bu elbette gönendirici bir durumdu.

Fuar yetkililerinin açılışta dillendirdikleri üzere dokuz gün süreyle 500 bin dolayında kitap okurunun ilgisine mazhar olmak üstelik 34. yılda ancak takdirle karşılanacak bir duruma delalet ediyordu.

Fuarın ikinci günü imc tv, fuar alanında röportaj yaptı. Onlara da söyledim.

Kitabın hedef aldığı insan'dı(r).

Evet belki kitabın bizatihi kendisi bir meta unsurudur. Çoğuna göre "ticari" bir metadır. Çünkü parayla alınan ve satılandır. Ama okur ile yazar arasındaki doğrudan ilişki hiç de böyle bir şey değildir. Yoksa fuarlardaki okur yazar ilişkisinin tek başına "kitap imzası"ndan öte bir durumla açıklanmaması gerektiğini bilenlerdenim. Ve tabi paneller, söyleşiler, kitap imzalarken sorulara yanıtlar!

Bu baptan hareketle insan, ister istemez hazır bu kadar yoğun bir okur kitlesiyle muhatap olan bir örgütlenmeden ülkenin mevcut hali pür melalinden de bir nebze olsun bir şeyler umar, bekler. Doğrusu ben de fuar alanında bu haldeydim.

Fuarın ilk günü Diyarbakır'ın Silvan ilçesindeki sokağa çıkma yasağı 5. günündeydi, sonraki gün altı!

Ben o gün imc televizyonunun 7'de Sanat Programına röportaj verirken dedim ki; "Diyarbakırlıların çok güzel ve özel bir sözü var; bu gibi durumlarda, 'bahan bax ne haldayam, yara bax ne sallani' derler. Yani ez cümle; Kişi, başına gelen onca felaketten sonra perişan bir haldeyken, yanında olması gereken(ler) hiç farkında olmayıp kendi hâllerindedir."

Durum büyük ölçüde bu haldeydi. Ne Silvan kimsenin umurundaydı, ne de "çatışmalı hâl" ve "katliamlar"ın olanca hızıyla sürdüğü Kürdistan'daki diğer yerleşkeler...

Siz bu satırları okuduğunuzda TÜYAP İstanbul Kitap Fuarı'nın sekizinci, yani sondan bir önceki günü olacak! Silvan'da sokağa çıkma yasağı da eğer önceki gece itibariyle kaldırılmamışsa 12. günü olacak. Süre içinde biri asker, diğeri polis olmak üzere yedi insan öte yakaya göçmüş oldu bu zaman dilimi içinde. Başka ölümler varsa sokağa çıkma nedeniyle henüz bilinmiyor. Vekiller, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri bölgeye sokulmuyor. Sokulmamak ne kelime! Gazla, fişekle, baskıyla engelleniyor.

"Kalbimizin doğusu", eğer hâla vicdanla çarpan kalpler varsa kanıyor. Hiç değilse iki cümle ile sormak, sorgulamak elinizde / elimizde, dilinizde / dilimizde ve mümkün.

Hem illa Kitap Fuarında değil! Fuar bahane ve sadece bir alan. Her alanda, her mekânda sormak ve tepkiyi dillendirmek bir "sivil ses" olarak mümkün.

Yarın çok geç olmadan hem...

Şeyhmus Diken

13. Kasım 2015 Diyarbekir

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Şeyhmus DİKEN Arşivi
SON YAZILAR