NACİ SAPAN

NACİ SAPAN

Bildiğimiz Devlet mi, parti Devleti mi?

Bildiğimiz Devlet mi, parti Devleti mi?

Bizi ne kadar ilgilendirir, ilgilendirmez ayrı bir konu, ancak kentle ilgili olduğu için görüş ve düşüncelerimizi elbette belirtmemiz gerekiyor. Valilik ziyareti konusu Diyarbakır’ın ciddi gündemi oldu. Eskiden AK Parti il başkanları, yönetim kurulları, gençlik kolları gibi iktidarın kolları Valilik binasına, resmi kurumlara ellerini kollarını sallayarak giriyorlardı, ayrıcalıklı olduklarını dosta düşmana hissettiriyorlardı.
Şartlar mı değişti, koşullar mı farklılaştı, sistemde bir değişiklik mi oldu? Pek bilgimiz yok, ancak, AK Parti Diyarbakır İl yönetimi randevulu bir şekilde Vilayete gitmişler, beklemedikleri bir karşılama ile yüz yüze gelmişler. Xry cihazı, arama tarama, bekletilme, normal vatandaş kapısından içeri alınma gibi hiç alışık olmadıkları bir ‘karşılama töreni’ yle muhatap olmuşlar. Doğal olarak tepkiler olmuş, bu arada il başkanı da yönetimini yalnız bırakmayıp, onların kabul gördüğü kapıdan girmiş.
Vali beyin talimatı mı değil mi, bilemiyoruz. Ancak, gerçeği sorarsanız, ‘adaletli bir yorum yap’ derseniz, uygulamanın acayip olduğu yönünde görüş belirtemem, haksızlık olur.
Devlet, prosedürü uygulamış.
Valilik kapısında her yurttaşa uygulanan, her yurttaşın da uyduğu prosedür AK Partili yöneticilere de uygulanmış. Alışkın olup olmadıkları konusu başka bir şey, onu tartışma konusu yapmıyorum. Zaten il başkanını da protokol gereği uygulamaya tabi tutmamışlar.
Devlet, prosedür dedim de yukarıda, bizim anladığımız, bildiğimiz devletten söz ediyorum. Son dönemlerdeki parti devletinden söz etmiyorum. Yani AK Partinin devletle özdeşleştirildiği Devlet erkinden söz etmiyorum.
 
Bence valilik, Parti devleti uygulamasını es geçmiş, devleti direk devreye sokmuş. Valla yalan söyleyecek halimiz yok. Bizim de özlediğimiz tablo zaten böyle bir tabloydu.
 
Nasıl bir tablo; Eşit yurttaşlık temelinde herkese uygulanan neyse siyasi partilere de aynısının uygulanması.
Valilerin de partilerin değil, devletin valisi olmasıydı.
İlk defa Vali beyle ortak noktada buluştuk.
Bu buluşma hayırlara vesile olur mu, olmaz mı, onu da bilemem, ancak, Devlet önemlidir, halkındır, belli bir kesimin ya da partinin değildir. Burada anlaşıyorsak, anlaşamayacağımız hiçbir şey olmaz.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
NACİ SAPAN Arşivi
SON YAZILAR