Mümin Ağcakaya

Mümin Ağcakaya

Kripto tosuncuklar

Kripto tosuncuklar

Bu kadar gündem yoğunluğu, pandeminin getirdiği sıkıntılar yetmiyormuş gibi bir de kripto para dolandırıcılığı eklendi. Orta yaş denebilecek hayatımız boyunca ne kadar çok dolandırıcılık hikâyelerine şahit olduk. Yaşanan her dolandırıcılık hikâyesi bir öncekine rahmet okuttu. Bu kadar da olmaz ki dedirtti. Kamuoyunda bu tuzağa nasıl düşülür dendi. Ama bir süre sonra eskisini aratmayan yeni dolandırıcılık öyküleri yaşandı. Gelişen teknolojiye ayak uydurmasını bilen ve yasal boşluklardan da yararlanan şebekeler her defasında yüklü miktarda paralarla ortadan kayboldular. Geride trajik hikâyeler, binlerce mağdur bıraktı.

Eskiden bir Sülün Osman vardı. Taşı toprağı altın diye İstanbul’a iş ve ekmek umuduyla gelen insanların saflığından yararlanarak insanları çarpardı. İnsanlara Galata Kulesinden Galata Köprüsüne kadar birçok şeyi satar ellerindeki üç beş lirayı da çarpardı. Sülün Osman’ın insanları dolandırma hikâyeleri birçok yazıya ve filme de konu olmuştu.

Daha sonraları Bankerler dönemi başladı. Banker Yalçın’dan Banker Kastelli’ye kadar birçoğu piyasadan yüksek faiz vereceğim vaadiyle topladığı paralar uçtu.

Bir ara meşhur Jet Fadıl, Selçuk Parsadan olayları yaşandı.

Kombasan, Yimpaş, Deniz Feneri…gibi birçok hayal kırıklığı.

 Daha Çiftlik Bank dolandırıcılığında Tosuncuğun hikayesi hafızalardan henüz silinmemişken bu kez kripto tosuncuklar peş peşe uçmaya başladı.

Her seferinde ders çıkarıldığı sanılıyor ama bir süre sonra yenilerinin tuzağına düşülüyor. Bu kadar dolandırıcıların tuzağına niye çok düşülüyor? Aşırı saflıktan mı? Yoksa dolandırıcıların çok zeki olmalarından mı kaynaklanıyor?

Bence bunun altında yatan temel neden sadece insanların saflığı değildir. Çok fazla emek harcamadan daha fazla para getirecek diye sadece daha fazla paraya odaklanma sonunda iştahı kamçılanan insanlar, ortaya atılan yemlere kanarak yastık altlarındaki, bir köşede biriktirdiklerini, evlerini, arsalarını satarak kısa zamanda yatırdıklarından daha fazla para geleceği umuduyla bu tuzağa düşüyorlar. Daha fazla paraya sahip olma hırsı onlar için trajik bir hikâyenin yaşanmasına neden oluyor. Dolandırılanların sadece parası değil umutları da uçup gidiyor. Geriye trajik hikâyeler kalıyor.

Öyle görülüyor ki kripto tosuncukların sayısı daha da artacak gibi görülüyor. Her geçen gün bir yenisi ekleniyor. Çöküntü sadece ülkemizle sınırlı olmadığı uluslar arası arenada da uçuşlar devam ediyor.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mümin Ağcakaya Arşivi
SON YAZILAR