Fatih Yokuş

Fatih Yokuş

Çağımız Ve Kadın

Çağımız Ve Kadın

İslamiyet öncesi Arap toplumunda; kız çocukları hor görülür, insan yerine konulmaz hatta bazen diri diri toprağa gömülürdü.

Araplar dışındaki diğer medeniyet ve uluslarda kadınların ahval ve şeraitleri hoş değildi. Meta olarak görür, alınır ve satılabilinirdi.

İslamiyet; kadını bir insan olarak görmüş, fıtıratına uygun değer vermiş, kadın hukukunu anlatan ayet ve süre (Nisa suresi) ile önemini pekiştirmiştir.

Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve Sellem:

"Her kim üç kız çocuğunu veya üç kız kardeşlerini himaye edip büyütür güzelce terbiye eder evlendirir ve onlara lütuf ve iyiliklerini devam ettirirse, o kimse cennetliktir." ( Ebu Davut, edep, 120-121/5147)

"İkram ve ihsanlarınızla çocuklarınıza eşit muamelede bulunun. Eğer ben birini üstüm tutacak olsaydım kızları Üstün tutardım." buyurdu." (Heysemi Vl, 153)

"Anne cennet kapılarının ortasındadır." (ibnü hanbel)

"Cennet annelerin ayakları altındadır." (nesei)

İslamiyet ile toplumda değer kazanan, erkek ile eş olan ve birbirini tamamlayan kadın; maalesef günümüzde bu değerini yavaş yavaş yitirmektedir.

Özellikle kadınlara özgürlük adı altında bedeninin teşhir etme hakkı verilmesi yanlıştır.

Geçenlerde bir muhtarı ziyaret ettim. Muhtar "hocam herkes kadın hakları diyor. Kimse aile, yuva, evdeki kadının ve erkeğin hakkı demiyor." Ben "muhtarım ne oldu sıkıntı ne diye sordum?" O "hocam sokaklar kadınlardan, kızlardan geçilmiyor 15-16 yaşındaki körpecik kızlar bile giydikleri elbise, yatak odasındaki eşlerimiz giymiyor." Ben "sabır deyince" o " hocam evlilik azalıyor, boşanmalar hızla artıyor. Edep, haya ve namus... Kalmamış."

Muhtar daha çok şey anlattı. Hele "kadının beyanı esastır" yasası kadını korumaktan öte yuva yıkma aracı olmuştur.

Bir bayan "hocam evimde oturmak, çoluk çocuğuma bakmak istiyorum. Eşim evine, yuvasına, bizlere sahip çıkmasın."

Ben kocasına "evine, eşıne ailene maddi ve manevi destek ol" dediğimde o "hayat muşterektir. Çalışsın, kazansın ve harcasin." Ben "ya sen ne yapacaksın?"

Peygamberimiz sallallahu Aleyhi ve Sellem;

"E insanlar! Kadınların haklarına riayet ediniz! Onlara şefkat ve sevgi ile muamele ediniz! Onlar hakkında Allah'tan korkmanızı tavsiye ederim. Siz kadınları, Allah emaneti olarak aldınız; onların namuslarını ve iffetlerini Allah adına söz vererek helal edindiniz!" ( Müslim hac 147)

Bir yanda sokağa çıkan, evliğe, eşe, edebe, ahlaka önem vermeyen bayanlar. Diğer taraftan yuvasına, eşine, edebine, namusuna... Önem vermeyen erkekler.

Devlet çözüm üretmeli. Kadına karşı şiddet ve cinayetlere çare bulmalı. Yuva kurmasını ve korumasını ona öğretmeli.

Öncelikli olarak evliliği teşvik edici yasalar çıkarmalı, ev hanımlarını (özellikle çalışmayan) maddi destekler yapmalı, çocuğu olan kadınlara bakım parasını vermeli ve sigortalı (pirimimi devlet tarafından ödenmeli) yapılmalıdır.

Selam ve dua ile.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatih Yokuş Arşivi
SON YAZILAR