NACİ SAPAN

NACİ SAPAN

CHP ve Doğu masası!

CHP ve Doğu masası!

Naci Sapan

Halk TV’de CHP’nin örgütlenmeden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcıyı dinledim. Üzerine basa, basa, Milletvekili olmayan illerde sürpriz yapmak istediklerini belirterek, ‘Bunun için Doğu Masası kurduk’ dedi.

Cumhuriyet Halk Partisinin üyesi, Milletvekili adayı olan biri olarak bu çalışma biçimini hep yadırgadım. Diğer 6 bölgede böyle bir masa kurmaya gerek duyulmuyorsa, Kürtlerin yaşadığı bölgelerde de farklı bir adres gösterircesine özellikle bir masaya, farklı bir çalışma biçimine işaret edilmemelidir.

Diyarbakır’dan, Mardin’den, Siirt’ten, Van’dan, Hakkâri’den, Şırnak’tan Milletvekili çıkarmak için Ankara merkezli, günübirlik gelip-giden ‘masa’lara gerek yok. Zaten bir faydası da olmuyor, her seferinde aynı STK’larla görüşmeler yapılıyor, ‘Körler sağırlar birbirini ağırlar’ muhabbeti oluyor. Son 10 yıldır yapılan budur.

Ne yapmalı?

Güçlü, bilinir, varlığı hissedilen, toplumun güven duyduğu şahsiyetlerden il, ilçe örgütleri, kadın ve gençlik yapılanmaları oluşturulur, düğmeye basılır, kalıcı olur. Geçici ‘Doğu masası’ yerine, sosyal-demokrat ve sol düşünen yönetici kadrosu ile bu bölgede yol alınır, milletvekili çıkarılır.

*

80’li, 90’lı, 2 binli yıllarda da böyle düşünülüyordu, böyle yapıldığı için de bir temel oluşmadı. Eş-dost-tanıdıklardan oluşan delegelere yatırım yapıldığı için ciddi bir parti örgütlenmesi gerçekleşmedi. Küçük olsun benim olsun mantığı, çok az üye sayısı ile seçilen il, ilçe yönetimleri, bunların içinden çıkan kurultay delegelerinin bağlılığı ve biat’ ı esas alındığı için dışarıya açılım gerçekleşmedi. En önemli kentlerden biri olan Diyarbakır’da yönetimin 3-5 parçaya bölünmüş olduğuna tanıklık etmek derinden yaralasa da yapılacak bir şeyin olmadığını da görebiliyoruz. Birlikte seçilenler, aynı listede ortaklaşanlar birbirleriyle kavga ediyor, bölünüyorlar.

Genel başarıya endekslenmeyen, içe dönük başarıyı hedefleyen bir anlayışın sosyal-demokrat anlayış olmadığını biliyoruz. Kendini ‘delege’cilik anlayışına mahkûm eden siyaset tarzının hâkimiyetinin, halka, topluma hizmeti esas alan bir anlayış olmadığını da vurgulayıp, son noktayı koyuyorum: İktidar Doğu masası marifetiyle gelmez. Bu yöntemle sürpriz milletvekili çıkarılmaz. Çıksa da Millet ittifakı adına çıkar, o da CHP’ye ait olmaz. CHP’ye ait olması için yukarıda da söz ettiğim gibi, sosyal demokrat, sol düşünen, toplumda güvenirliği olan şahsiyetlerin örgütlü bir şekilde toplumla buluşturulması şart.

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
NACİ SAPAN Arşivi
SON YAZILAR