Şeyhmus DİKEN

Şeyhmus DİKEN

Çok mu kardeşiz!

Çok mu kardeşiz!

Surlar için bir öneri de benden

Hem de beş yıl arayla 2. Kez

Çok mu kardeşliği, kardeş olmamızı, o çok sevdiğiniz “et ile tırnak gibiyiz” ifadesini dillendiriyorsunuz! Kabul, gördük bir arttırıyoruz. Hem bir değil 82 kez daha arttırarak üstelik...

Üstelik, dedim ya! Yeni değil, 27 Şubat-1 Mart 2015 tarihinde Diyarbakır’da toplanan “tarihi kentler birliği”nin üçüncü günkü kapanış oturumu toplantısında öneri konuşmaları bölümünde dile getirmiştim.

Kapanış konuşmasında “en kayda değer öneri” olarak görüldüğü ve kayıt altına alındığı gereği mutlaka yapılacağı dile getirilmişti.

Üzerinden beş yıla yakın zaman geçmiş! Ne tarihi kentler birliğinden, ne programın partneri ÇEKÜL Vakfından, ne o anlı şanlı Alan Yönetim’lerinden, ne de atanmış ve seçilmişlerden (hoş seçilmiş de kalmadı ya!) öneri(m) ile ilgili en ufak bir adım atıldığını duymadım, görmedim.

Ha! Haksızlık etmeyelim! Önerim dikkate alınmadı ama. Sur burçları işgal edildi. Surların taşları talancılar tarafından adrese teslim sökülüp satıldı. Üstelik internete pazar ilanı da verilerek hem de!

Unutacaktım nerdeyse! Önerimin altayapısı şuydu: Diyarbakır Surları-Burçları binler yıldır ayakta! Gelen giden onlarca kavim; ‘bir öncekiler dosttu, düşmandı’ filan demeden gücü yettiğince surun bir bölümünü ustaca onararak bugünlere kadar süredurup kalmasını sağlamış.

Önerimin kendisi ise şuydu: Diyarbakır Surlarının 82 Burcu var. Ülkenin de 81 şehri. Her bir burca bir şehrin adını verelim. Burcun Girişine de şehrin adının plaketini çakalım. Yetmez! Bu burç senin adınla yaşayacak ey filanca şehir, gel ve bu burçta şehrini, hikâyeni dünya aleme, gelene gidene anlat diyelim. Seksenbirden arta kalan 82. Burç da işin koordinasyonunu yapsın.

Öneri buydu. An itibariyle ve beş yıl sonra bir daha Güncelledim. Sur burcunun taşı da kendisi de yerinde ve böyle de korunabilir. “Biriz, Varız, Kardeşiz...” mi diyorsunuz. İnanmamı istiyorsanız davranın da görelim.

 

17 Aralık 2019 Diyarbekir

Şeyhmus Diken

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Şeyhmus DİKEN Arşivi
SON YAZILAR