NACİ SAPAN

NACİ SAPAN

Demokrasi blok’u ve CHP

Demokrasi blok’u ve CHP

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu 2 kez ertelenen Diyarbakır gezisini nihayet gerçekleşti- riyor. Gözler bu gezide. Diyarbakır gezisi önem- li, verilecek mesajlar önemli. Siyasi parti liderle- rinin Diyarbakır gezisi her dönem önem arz edi- yor, ancak bu dönem belki de bir öncekilerden çok daha fazla önemli.

İktidarın ağır yükü altında ezilen halk kitlesi- nin gelecekle ilgili umutlarını diri tutup, iktidarın gidişine hazır hale getirmek gerekiyor. Ana muhalefet partisinin, diğer 5 muhalif partinin iktidarın gidişi ile ilgili ortak fotoğrafı, deklaras- yon ve deklarasyona atılmış imza halk nezdinde olumlu bir hava yarattı. Ağırlıklı sağ ve muhafa- zakâr partilerinin olduğu bir zeminde sosyal demokrat partiyle aynı güzergâhta yol yürüyüşü fotoğrafı toplumu ikna etti. Bunun yanı sıra ikti- darın gönderilmesi konusunda aynı görüşü pay- laşmasına rağmen, yol yürüyüşü konusunda fark- lı düşünenler de var.

İşte o farklı düşünenlere verilmesi gereken mesajlar var ki, bu mesajı verecek olan da Cumhuriyet Halk Partisidir. Beklentilerin tama- mına cevap verilmesinin bu aşamalarda mümkün olmadığını biliyoruz, ancak, HDP’nin başını çek- tiği, 3. Blok olarak adlandırdığımız Demokrasi Blok’unun tabanının CHP’den, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’ndan duymak isteyeceği şey- lerin olduğunu biliyoruz.

O nedenle Diyarbakır gezisi önemli.

Bölgenin ağırlıklı çoğunluğu demokrasi blok’una, HDP’ ye meyilli, bu nedenle iktidarın gidişine zemin hazırlayacak çok önemli bir oy potansiyeli konsolide olmuş durumda. Özellikle Kayyum yönetimlerinin hukuksuz, adaletsiz yön- temi, başta Diyarbakır olmak üzere bölge illeri- nin tamamında iktidara karşı bir kemikleşmeye zemin yarattı.

O nedenle; CHP Genel Başkanının Diyarbakır’da en fazla muhatap olacağı konula- rın, soruların, Kürt meselesi ile ilgili olacağı kesin. CHP’nin bölge ile ilgili politikasının nasıl güncelleneceği ya da nasıl güncellendiği de bölge halkının merak ettiği soruların başında geliyor. Bunun yanı sıra, Ana dilde eğitim var, cezaevin- deki siyasetçilerin konusu var, milletvekili doku- nulmazlıkları meselesi var.

Liderlerin Diyarbakır gezisi bu çerçevede çok rahat olmuyor, bu nedenle de çok önemli oluyor. Bireysel olarak politik düzeyi çok yüksek bir kentte bütün meselelere cevap bulmak, vermek çok zor olsa da, bulmak lazım, çünkü buradan bulunacak cevaplar sadece buraların sorunlarına çare olmayacak, ülkenin tamamındaki sorunların çözümüne çare olacaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
NACİ SAPAN Arşivi
SON YAZILAR