Müslüm Üzülmez

Müslüm Üzülmez

“Devlet Aklı İnsan Merkezli Olmalı”

“Devlet Aklı İnsan Merkezli Olmalı”

Yaşadığımız korkunç deprem nedeniyle yakınlarını kaybedenlere sabır ve güç, yaralılara şifa diliyorum.
***
Büyük bir felaket yaşadık. Hiçbir söz, hiçbir yakarış kayıplarımızı geri getirmeyecek. Yıkımın büyüklüğünden acımız daha fazla büyük. Artık şapkamızı önümüze koyup olanları, olacakları ve bundan sonra yapılacakları düşünmeliyiz. Ucuz siyaset, plan ve projesizlik, para kazanmayı insan yaşamının önüne koyan anlayışlar, etnisite ve inanç mühendisliğinin nasıl bir felakete yol açtığını yaşadığımız korkunç deprem gözlerimizin önüne serdi: Devlet sınıfta kaldı, yönetim çöktü.
Ali Ekber Pekşen hocamın bu konuda şahsıma gönderdiği güzel bir yazıyı hocamın izniyle sizlerle paylaşmak istiyorum. Okuyalım:
Devlet Aklı İnsan Merkezli Olmalı
İnsanlık tarihinin en büyük felaketlerinden birini yaşayan ülkemize, destek amacıyla neredeyse bütün dünya seferber oldu. Dünya coğrafyasının en uzak diyarlarından yardımlar geldi. İnsanlık adına koştular bize. Evrenin en genel geçer kuralı olan, EŞİT KARDEŞLİK temelli insanca hayat için yardıma geldiler.
“Bir gece ansızın gelir çılgın Türkler” söylemiyle efelenip, tehdit edilen ülkeden, Yunanistan’dan canla, başla çalışan İNSANLAR zor zamanlarda yardıma koştu…
Hor gördüğünüze dair düşüncenizi, “affedersiniz, bana bile Ermeni dediler. İfadesiyle dile getirdiğiniz Ermenistan’dan, canla, başla çalışan İNSANLAR zor zamanlarda yardıma koştu.
Depremin merkez üssü Maraş’a İNSANİ yardım için gelen muhalif parti Belediye Başkanı’nı suçlamak amacıyla seçtiğin “İngiliz Uşağı” ifadesiyle yadettiğin İngiltere’den canla, başla çalışan İNSANLAR zor zamanlarda yardıma koştu.
Yardıma gelenler İNSAN, yardıma ihtiyacı olanlar da İNSAN. Bu insanları buluşturan, ait oldukları coğrafyanın milliyeti değil. Bu insanları buluşturan aynı inanca sahip olmaları değil. Bu buluşmayı sağlayan İNSAN olma düşüncesidir.
İnsan olmaya devam edeceğim. Ötekiler yaratarak varolmaya gayret edenlerle olmak istemiyorum. Benim dünyamda, herhangi bir etnik kökenin mensubu olmanın özel bir önemi, özel bir anlamı yok. Olmadı, olmayacak da… Herhangi bir inancın mensubu olan insanların; deistlerden, başkaca inançlara sahip olanlardan ya da hiç bir dine inanmayanlardan üstün bir özellikleri olduğunu savunmanın özel bir anlamı yok. Olmadı, olmayacak da.
Koskoca bir yüz yıllık zaman diliminde, sürekli ırk ve din temelli anlayışla bu coğrafyanın kadim kültürlerini görmezden gelmek işe yaramadı. “Hepimiz Türk’üz” söylemli ırkçı düşünceyle, “hepimiz Müslümanız” söylemli inanç temelli düşünceyle huzur sağlanamadı. Hukuk egemen olmadı. İnsana saygının esas olacağı bir yönetsel yapı oluşturulamadı.
İnsanlığın 12000 yıllık geçmiş yaşantısına dair tarihi kayıtların olduğu Mezopotamya yerle bir oldu. Halen o kadim coğrafyanın, kadim halklarını ya da başkaca coğrafyalarda yaşayan başkaca insani farklılıkları görmezden gelerek, “Bunlar kader planının içerisinde olan şeyler” ifadeleriyle durumu idare eden devlet aklı, artık kimseyi ikna edemiyor.
Ülkemiz deniz taşımacılığının önemli merkezlerinden olan İskenderun Liman’ı yangınına müdahale eden, Hatay Havaalanı’ndaki hasara müdahale eden bu ülkenin en büyük şehirlerinin Belediye Başkanları’na, “SİZ KİMSİNİZ” diye efelenenler devlet aklını temsil edemez.
10 Şubat 2023
Bodrum - Muğla
Ali Ekber Pekşen”

Önceki ve Sonraki Yazılar
Müslüm Üzülmez Arşivi
SON YAZILAR