Fatih Yokuş

Fatih Yokuş

Diyarbakır

Diyarbakır

Diyarbakır Eski müftülerinden Ali MARAŞLIGİL bir toplantıda: "Arkadaşlar Diyarbakır bir Peygamber ve sahabe şehri, ne yazık ki hep terörle anılıyor. Bu güzel şehri gerçek kimliği ile tanıtmak lazım"
Hocamız Diyarbakır'dan söz ederken; Peygamber ve sahabe şehri demesi dikkat çekiciydi.
Oysa ben Diyarbakır'lı olarak Diyarbakır denince aklıma ilk gelen şey Surları ve Karpuzu, basın ve yayını takip ettiğimde ise akla ilk gelen terör idi.
Diyarbakır'da bulunan Peygamber kabir ve makamları, Sahabe ile evliya mezarları, İslam dönemi ile Osmanlı yadigarı cami ve medreseleri ile açik bir müze olduğuydu. 
Evliya çelebi: Hz Yunus(as) peygamber Musul'dan, Diyarbakır yöresine gelir ve bir süre burada kalır. O dönemde (Acem'ler buraya buraya Diyarı Bikr(kız şehri) diyorlardı) burayı güzelliği ile meşhur "Amida" isminde bir kız hükümdarlık etmektedir. Hz. Yunus(as) Amida'yı hak dine davet etmiş o ve ahalisi kabul etmişlerdir.
Hz. Yunus kalkan balığı şeklinde Diyarbakur surunun ilki planı hazırlamış ve şöyle demiştir:
"İLİNİZ MAMUR, HALKINIZ HER ZAMAN SEVİNÇLİ OLUP ASİL VE OLGUN OLALAR"
Evliya çelebi "buranın Müslümanlar arasında beşinci harem olarak kabul edildiğini, şehre gelenlerin banyo yapıp Ulu camide namaz kıldıktan sonra işlerine gittiklerini anlatır.
Kura'an'da adı geçen Hz. Elyesa(as), Hz. Zülküf(as) makam ve mezarları Eğil'de bulunmakta yine aynı ilçede, Hz. Harun NebbiHz. Hallak (Allak) buradırlar. NisanoğluZinin Türbeleri de buradadır.
Ergani ilçesinde Hz. Şit (AS) sevdiği oğlu Anuş peygamberde buradadır.Tarihler Hicri 7 cemayizülevel 17(miladi 27 mayıs 638) geldiğinde İyaz bin Ğanem komutasında Diyarbakır fetih edilmiştir.
Fetih:Komutan İyaz Bin Ğanem: Tallı (Mardin kapı)Sait Bin Zetd: Rum (Urfa kapı)Muaz Bin Cebel: Harput(Dağ kapı)Halid bin velid ile oğlu Süleyman da Babil (Dicle kapı) olmak üzere şehri kuşatmış, Halid bin velidin şehre giden su yolunu bulmuş oğlu Süleyman komutasında 100 seçkin bir birlikle şehre sızdırmış ve onların kapıları açmasıyla şehir fetih edilmiştir. Bu esnada Hz. Süleyman'la beraber 40 tane şehit edilmiştir.
Mevlana Halidi bağdadi yüzlerce sahabe şehidinin mezarı olduğunu söyler. Şu ana kadar yapılan araştırmalara göre toplam 541 olduğudur. bunlardan 27 tanesi Hz. Süleyman camisinde, gerisi şehrin mühtelif yerleri ve ilçelerindedir.
Ayrıca yüzlerce İslam eserin yanında Osmanlıda çok sayıda eser bırakmış bunlardan 21 halen kullanılmaktadır.
Besinci harem olarak da kabul edilen ulu camiye sahip Diyarbakır bir yazıya sığmayacak kadar tarihi ve manevi degerlere sahip bir ildir.
Selam ve dua ile.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatih Yokuş Arşivi
SON YAZILAR