NACİ SAPAN

NACİ SAPAN

Diyarbakır firmaları ve kazalar!

Diyarbakır firmaları ve kazalar!

Her ne kadar ‘kaza geliyorum’ demiyorsa da, kazaya davetiye çıkaran nedenler vardır, kazayı davet eder. Bozuk yol, sürat, dikkatsizlik, kuralları hiçe saymak gibi nedenler doğal olarak kaza sebebidir. Türkiye genelinde ‘bozuk’ yol konusunda ısrarcı değilim, hemen hemen yok gibi.
Geriye diğer davet edici sebepler var ki onları konuşmak lazım.
Dikkat çekmek istediğim, yaklaşık bir yıldır Diyarbakır otobüs firmalarının yaptığı arka arkaya kazalardır. Geçen yıl Gaziantep yakınlarındaki kazadan bu yana 5-6 kazaya daha tanıklık ettik. Tertemiz yolda kaza yapan otobüsler artık dikkat çekiyor.
Okuyucularımız da bu konuda bizi sık uyarıyorlar.
Neler oluyor?
Neden Diyarbakır firmaları?
Yıllarca en güvenilir firmalar olarak bilinirdi, hem yolcular hem de firma sahipleri haklı olarak bununla övünürdü.
Galiba işin içinde bir de tecrübesizlik var.
Okuyucularımız şöyle not düşmüş;
*“E sınıfı ehliyete sahip tecrübeli usta şoförlere hak ettikleri ücretler verilmiyor. Onlarda başta hafriyat kamyon şoförlüğü olmak üzere diğer alanlarda çalışmayı tercih ediyor.”
*“Yeni yasa ile otobüs şoförlüğü için yaş sınırı 26 ‘dan 24 ‘e düşürüldü, tecrübe taca atıldı, yasanın acil olarak gözden geçirilmesi gerekiyor.”
“Eskiden 5 yıl yardımcı şoför, en az 10 yıllık ehliyet vb. şartlar yasal olarak gerçekleşmeden otobüs firmaları direksiyon teslim etmezdi”
Evet; sonuç olarak bu durum sadece Diyarbakır firmaları ile de ilgili değil. Yasa koyucu uluslararası standartlara uygun yasalar getirmelidir. Yasa ile ağır vasıta ehliyet sınırına 24 yaş getirilirse, sonuç bu oluyor maalesef. İstenmeyen kazaların adresi tek başına Diyarbakır, Konya, Kayseri firmaları değil elbette.
Bir tedbir de yasa koyucudan gelmelidir.
İki gün üst üste kaza olunca, kentte ve Türkiye genelinde büyük üzüntü yaşandı.
Bizde doğal olarak konuyu bu açıdan görmek ve gündemde tutmak istedik.
Kentin bileşenlerini de, özellikle DTSO ve DESOB’u bu sebeple konuyla ilgilenmeye davet ediyoruz. Otobüs firmalarıyla bir araya gelip, sorunu masaya yatırsınlar, sebep-sonuç konuşulsun, çünkü insan yaşamı önemli. Sorun genel, ancak, Diyarbakır kendi içinde diğer sorunlarda olduğu gibi bu sorunu da masaya yatırıp tartışsın.
‘Kaza sebep, sonuç; ölüm’ deyip geçiştiremeyiz!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
NACİ SAPAN Arşivi
SON YAZILAR