NACİ SAPAN

NACİ SAPAN

‘Diyarbakır iş Konseyi’

‘Diyarbakır iş Konseyi’

Dün masamıza bir haber düştü. Çok kelli-felli, bol şahsiyetli, iş insanı kokulu, iç açıcı bir haber! ‘Diyarbakır iş Konseyi’…
Diyarbakır adına sevindirici olarak niteleyebileceğimiz bu konsey aslında yeni değil. Geride kalan 4 yıllık sürenin çok fazla ete kemiğe bürünmemesinin nedeni, pandemi ve kurumlardaki seçim süreci oldu. Bu süreçler tamamlanınca, toplanmakta farz olmuş demek ki, bir araya gelinmiş.
Burç Baysal, 4 yıllık sürenin ardından görevi Mustafa Vural’a devretti.
Fotoğraftan gördüğüm kadarıyla Diyarbakır’ın önde gelen simaları var Konseyde.
Zaten o nedenle de adı da ‘Diyarbakır İş Konseyi’.
Böyle isimle ortaya çıkıldığı, bir yapılanma gerçekleştirildiğine göre, iddialı çatı bir ‘örgüt’ yapısı gibi değerlendirmek gerekiyor, ‘Diyarbakır İş Konseyi’ni. Sonuçta her kesimden şahsiyetin dâhil olduğu bir yapılanma olduğu için, kent adına gerek bireysel gerekse toplumsal manada çözümsüz kalan sorunların çözümünde aktif rol alması kaçınılmaz bir durum olarak karşımıza çıkıyor.
Konsey, artık, laga-luga bir şey değil.
En çatı yapılanma.
Kentin en üst kurumu gibi değerlendirildiğinde, bütün sorunların akıp, gideceği mecra bu konsey olacağı gibi, çözüm kanallarının açılması için yol yöntem belirlemek de yine onların işi olmalı.
Örneğin;
*Sıkıntıya düşen iş insanını ya da şirketini el birliği ile destekleyip ayağa kaldırmak.
*Öğrencilerin burs edinmesi için ortak bir kaynak yaratmak.
*Kayyum ya da normal seçimle iş başına gelen belediye yönetimlerinin eksik, aksaklıklarını tespit edip, uyarmak, kent adına yaptırım deneyimlerine başvurmak. TOKİ kendtin arazilerini satarken karşı durmak, v.s..
*Mesela Dicle Üniversitesinin arazisinin imara-konutlaşmaya açılması gibi garip durumların önünü kesmek gibi, kentin yararına olabilecek işlere imza atmak, bana göre ‘Diyarbakır İş Konseyi’nin görevleri arasında olmalı.
Bir de siyasetten ve ranta dayalı işlerden azade olmalı.
Bence…
Sivil toplum örgüt sorumluluğundan söz ediyorum.
İtirazı olan var mı, diye de sormaya gerek yok, olması gereken durum da böyle bir durumdur. Ben özet geçtim, sorumluluklar artırılabilir. Ancak, ana çerçeve konusunda yardımcı olmak istedim, o kadar.
‘DİYARBAKIR İŞ KONSEYİ’
Adı çok büyük, işlevinin de büyük olması lazım!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
NACİ SAPAN Arşivi
SON YAZILAR