NACİ SAPAN

NACİ SAPAN

Diyarbakır Kalesinden notlar-11

Diyarbakır Kalesinden notlar-11

TARIM ÇALIŞTAYI SINIFTA KALDI!
Geçtiğimiz hafta sonu Diyarbakır'da tarım çalıştayı vardı.
‘Gelecekte Diyarbakır'ın Tarımsal Perspektifi Çalıştayı.
Doğru vardı, ne olacak?
Olan olmuş zaten.
Fiyasko olduğunu yazmıştım, detaylara hâkim değildim.
Onu da çalıştaya katılan Diyarbakır sevdalısı bir okuyucumuz tamamladı.
Çalıştayın birinci günü Diyarbakır tarımıyla ilgili kişi veya kurum temsilcileri bir araya gelmiş, sorun analizi yapmış, çözüm önerilerini hazırlamış. İkinci gün Tarım Bakanı, Vali, eski tarım bakanı da çalıştaya katılacak, rapor onlara anlatılacak mış.
Çalıştay raporunun izleyicilere anlatılacağı gün salonda oturacak yer yokmuş. Açılış konuşmalarının ardından bakan hızlı bir konuşma yapıp, raporu dinlemeden salondan ayrılmış. Doğal olarak, mülki erkân, beraberindeki zevat, milletvekilleri, siyasetçiler ‘Diyarbakır’ın tarımsal perspektifi’ raporunu da dinlemeden ayrılmışlar salondan.
Tarımla ilgili perspektif ve geleceğini konuşmak salondakilere kalmış.
Okurumuz şöyle diyor;
“Bu olaydan sonra şunu çok iyi anladım ki Diyarbakır tarımına gerçekten gönül veren insanlar bu ilin tarımsal kalkınması için çaba sarf edebilir. Kamu kurum ve kuruluşları maalesef bu çalıştayda sınıfta kaldılar.
Diyarbakır tarımını kalkındırmak için Ticaret borsası ve ticaret sanayi odası öncülüğünde acilen bir Diyarbakır Tarım konseyinin kurulması şarttır. Bu konseyin üyeleri ise ziraat mühendisleri odası, gıda mühendisleri odası, ziraat odaları, ilimizde kurulu olan tarımsal amaçlı birlikler ve kooperatifler, tarımsal amaçlı dernekler vb. olmalı.”
Özetle şunu söylüyor okuyucumuz;
‘kendi işimizi kendimiz görelim, biz bize hayran, biz bize kurban.’
*
BÜYÜKŞEHİRDE ZAM TALEBİ
Diyarbakır Büyükşehirden de ekonomik sıkıntı sesi var.
Biliyorsunuz, orada 3-5 maaş alanlar vardı, hala devam ediyor mu etmiyor mu, çok net bilmiyorum, ancak, enflasyon ve pahalılığa rağmen, en son 2021-Mart ayında yapılan toplu sözleşmede yeterli zammı alamayan işçiler ‘perişan’ olduklarını söylüyor. Ne enflasyon farkı ne de ara zam alabilmişler. En büyük maaş 5-6 bin TL civarında mış.
Büyükşehir çalışanları yeni Genel Sekreterden Sur Belediyesinde yaptığı gibi bir güzellik bekliyorlar.
*
Diyarbakır kalesine yine Batman’dan mesaj var. Hani daha önce de yazmıştım, Kozluk ilçesine bağlı köylerin ne ilçe ile ne de Batman’la toplu taşıma bağlantısı yok diye. Kozluk-Bekirhan-Uzunçayır-Beşiri güzergâhında 600 civarında köy var. Beşiri kısmında belediye kısmen sorunu çözmüş, ancak Batman ve Kozluk Belediyesinden de bir atak bekliyor bölgenin köylüsü.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
NACİ SAPAN Arşivi
SON YAZILAR