NACİ SAPAN

NACİ SAPAN

Diyarbakır kalesinden notlar - 7

Diyarbakır kalesinden notlar - 7

YENİ VALİYE NOTLAR
Kentte dolaşıyorum, insanlar konuşuyor, ben de dinliyorum, sonra paylaşıp ortaklaşıyoruz. Meseleler ortak; tarih, turizm, kültür, turist, ekonomi, belediyeler, kayyum yönetimleri, ihaleler falan, v.b durumlar.
Vatandaş uyanık, takipçi, neyin nerede, nasıl, ne şekilde kullanılacağını, konuşulacağını biliyor.
‘Yeni Vali ne zaman geliyor’ diye soranlar var.
‘Ne yapacaksınız, yeni valiyle ne işiniz olur’ diyorum.
Varmış!
‘İyi insan diyorlarmış, gelsin bazı işleri gözden geçirsin, hakkımızı arasın’ diyorlar, vatandaşlık haklarını hatırlatıyorlar.
‘Belediyedeki alımları, ihaleleri, girdi, çıktıları müfettişler marifetiyle elden, kontrolden geçirsin, hakkımızı savunsun’ diyorlar. Özellikle de rekabetsiz adrese teslim EKAP ve Lojistik merkezini telaffuz ediyor vatandaş.
Asfalt, çiçek, böcek, ağaç, çorba dağıtımı, yardım paketleri..Gibi diğer ihale ve fatura konularına da bakılır diye düşünüyorlar.
*
KENT VE TURİZM KONSEYLERİ
Evet, şimdi gelelim kentin dinamiklerine.
Özellikle Sur içine ve tarihi mekânlara yönelik gezi ve turlar vatandaşı son derece memnun etti. Kentin geleceğinin tarih ve turizm olduğu konusunda tereddüt yok. Bunun üzerine neler eklenir, onu düşünmek gerekiyor. 5,5 kilometrelik sur hattının tamamının restorasyon ve yapım işinin son sürat devam etmesini sağlamak gerekiyor. Sur içinin tarihi alanlarının tamamının turizme kazandırılması için süratli bir çalışma şart. Bunun yanı sıra hizmet veren kesimin de ciddi bir şekilde eğitilmesi ve turiste karşı muhataplığının nasıl olması gerektiği kavratılmalı. Bir de gezilecek alanların tanıtımını kolaylaştırıcı yöntemler üzerinde çalışılmalı. Harita, broşür, dijital tanıtım, anlatım vesaire.
Bunlar için OSB, DTSO ve DESOB’un öncü rol oynaması gerekiyor. Elbette halkla barışık bir üniversite ve belediye yönetimi de dâhil olursa bu çalışmalar daha sağlıklı bir şekilde yapılır diye düşünüyorum.
Özetle; bir turizm konseyi oluşturulmalıdır.
Ondan önce de elbette ki KENT konseyi şart.
Bu yazdıklarım erken işaret fişeği, muhataplar dikkate alsa iyi olur, işler iyi gitmediğinde halk bunun hesabını işaret ettiğim yerlerden sorar!
*
BATMAN’DAN DİYARBAKIR KALESİNE
Bugün Diyarbakır kalesi dışından talep var.
Batman’ın Kozluk, Beşiri ilçeleriyle, Bekirhan nahiyesine bağlı köy, mahalleler den vatandaşı merkeze taşıyacak toplu taşıma servisleri hak getire!
Neden, niçin?
Vatandaş, TİGRİS’e inanmış, aramış, ‘yazarsanız çözülür’ diye de eklemiş.
Bize de yazmak düşer.
Toplam 700 civarında köy sayısından söz ediliyor.
Özellikle de Bekirhan nahiyesi Uzunçayır köyünden Nilüfer teyzemin toplu taşıma için verdiği çabanın hatırına yazıyorum, soruyorum; Batman valisine, bu ilçelerin kaymakam ve belediye başkanlarına, neden toplu taşıma servisleri yok.
Bu devirde hastalarını taşıyacak araçları yok. ‘Hastalarımızı doktora götüremiyoruz, bir işimiz olduğunda ilçe ve kent merkezlerine gidemiyoruz. Özel araca ödeyecek kadar da gelirimiz yok’ diyorlar ve sorunun çözülmesini istiyorlar. 
İzlemedeyiz Nilüfer teyze, merak etme.
*
 
 
 
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
NACİ SAPAN Arşivi
SON YAZILAR