NACİ SAPAN

NACİ SAPAN

Diyarbakır'ın ÖSYM ile sınavı!

Diyarbakır'ın ÖSYM ile sınavı!

Diyarbakır’da taş üstünde taş mı kalmadı, oturulacak, konaklayacak okul, bina mı kalmadı, üniversite sınavlarına girecek olan gençleri Türkiye’nin farklı illerine dağıtmış ÖSYM.
İlginç!
Deprem bölgesinde yer alan 11 il içinde zikredilmesinden mi kaynaklı, yoksa Diyarbakırlıya eziyet çektirmek için mi var olan deprem bölgesi hizasına sokuldu!
Her ne gerekçe ile olursa olsun, Diyarbakır’ın depremden zarar gören iller arasında en son sırada olduğunu hepimiz, herkes biliyor. İlk, ortaokullar açık, koca üniversite kampusu devrede, devlete ait sayısız bina var, yani sınav için bütün şartlar mevcut.
Bütün bunların yanı sıra öğrenciler tercihlerini de yapmış. Yani Diyarbakır tercihleri olmasına rağmen öğrencilerin büyük kısmı belki de ilk kez gidecekleri, hiç bilmedikleri illere dağıtılmış.
ÖSYM’ye büyük tepki var, ancak ortada ‘yanlış yapıldı, düzeltme olacak, ya da şu gerekçelerle böyle oldu’ diyende yok.
‘Yaptım oldu’ mantığının net örneği.
Şimdi; “zaman kalmadı, herkes belirlenen yerlerde sınava girecek” diyecekler, belki de hiçbir şey demeden duruma mecbur edecekler. ‘Keyfin bilir, ister git, ister gitme’ de diyebilirler!
Diyarbakır’ın bir tek ÖSYM ile sınavı olmamıştı, o da oldu.
Bu da Diyarbakır’ın CV’si için önemli!
Hadi bakalım, hayırlısı diyelim (mi?)
Kim ne derse desin, ben bu durumun normal olmadığını söylüyorum.
Öğrenciler, öğrenci aileleri tercihleri olmadığı halde başka illerde sınava tabi tutulmalarından yana şikâyetlerini yüksek sesle dile getirdiler. Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, yayınladığı video ile öğrencilere ve ailelerine destek verdi, durumun kabul edilemez olduğuna vurgu yaptı.
ÖSYM, bu yanlıştan geri döner mi dönmez mi, bilemiyoruz, ancak Tanrıkulu, yanlıştan geri dönmeleri yönünde çağrısını birkaç kez yineledi.
*
ÖSYM sınavından söz ettik, ancak Türkiye’nin siyaset sınavının da hareketli olduğunu vurgulamadan geçemeyeceğim. HDP-YSP, CHP kanadında ciddi tartışmalar var, değişim ve dönüşümden söz ediliyor. Selahattin Demirtaş’ın ‘Aktif siyaseti bıraktım’ açıklamasının ardından parti içi eleştirilerini gündeme getirmesi uzun süre tartışılacak gibi.
Bunun yanı sıra Cumhuriyet Halk Partisi yönetiminde ciddi değişikliklerin olacağı sinyalleri var.
Bakalım; partiler mi yoksa ÖSYM mi sınavlardan başarılı çıkacak?
Onları da izleyip göreceğiz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
NACİ SAPAN Arşivi
SON YAZILAR