Aydın Alp

Aydın Alp

Eleştirinin güzelliği (1)

Eleştirinin güzelliği (1)

Eleştiri; toplumsal yaşamda, bireyde ve insanoğlunun ürettiği sanatsal ürünlerde, biçimsizliklere neşter vurma etkinliğidir. Estetik bir tavrı vardır ve ideali amaçlar. Birikim, cesaret ve kararlılık gerektirir. İşlevi de sürekliliğiyle orantılıdır. Birikimi olmayan insanların üstesinden geleceği bir iş değil. Ve insan diyorsam sözün gelişi; yoksa eleştirinin boy verdiği alan, tek tek insanları kuşatan toplumdur. Eleştirmen, ayaklarının bastığı yerden konuşur; çünkü eleştiri, toplumsaldır.

Robenson Crusoe, romanlarda kaldı. Toplumsal bir yaşam var ve bir aradayız. İnsan, insanın almaşığıdır. Biz sadece kendimizden sorumlu değiliz. Bilinçli olmak ve sorumluluk taşımak önemlidir. Toplumsal sorunlar, bireyi aşar. Eleştiri, burada devreye girer. Eleştiri, bireysel tavır üzerinde yükselen toplumsal bir eylemdir! Egemenlerin şiddetine maruz kalanlar olarak, organize olmak gerekir. Eleştiri, bu organize olma durumunun lokomotifidir. 

UZAKLARA UÇAN

ürkek serçem uzaklara uçtu

kalbim üşüyor!

ürkek serçem çok uzaklara uçtu

kalbim çok üşüyor!

serçem yağmurlu bir alandan geçiyor olmalı

yanaklarım ıslanıyor!

ah, hayat böyle olmasa

şarkılar böyle olmasa

uzatsaydı ellerini tutardım

kahkahalarım dünyayı tutardı

alanlarda okunan şiirlerim olurdu

kulakları zonklatırdı

çın çın çınlardı!

ürkek serçem uzaklara uçtu

kalbim peşi sıra

bir göçmen kuştur, bir yaralı sürgün

bir başına

böyle melankolik şiirler yazmazdım

uzatsaydı ellerini tutardım

kahkahalarım dünyayı tutardı

böyle yıkılmazdım!

hangi zorlu büyüdür bu?

bir türlü bozulmak bilmiyor!

ne zaman kıracağım şeytanın bacağını?

kaderim ne zaman değişecek?

ne zaman dönecek kem talihim?

şansım ne zaman yaver gidecek?

ne

zaman?

ah,hayat böyle olmasa!

Şarkılar, böyle olmasa!

tutuşabilseydik el ele

kahkalarım dünyayı tutardı

alanlarda okunacak şiirler yazardım

kulakları zonklatırdım

çın çın çınlardım!

ürkek serçem uzaklara uçtu

kalbim üşüyor!

ürkek serçem çok uzaklara uçtu

kalbim çok üşüyor!

serçem yağmurlu bir alandan geçiyor olmalı

yanaklarım ıslanıyor!

AMED’İN DOLUNAYI-SÎ YAYINLARI-2002

RUHLAR MAHŞERİ  (TOPLU ŞİİRLER)  –  J&J YAYINLARI  - 2015

Newton, evrenin doğal yasalarından biri olan Üçüncü Hareket Yasasın’da: ‘’ Her etkiye (aksiyon) karşılık, ona eşit ve zıt yönde bir tepki (reaksiyon) vardır.’’ der. Ben eleştiriyi de yaşamdaki insani akışı sekteye uğratan engellere yapılan cesur bir saldırı olarak yorumluyorum. Eleştiri, fanatizmin elinden ‘’cehennemi satın alma’’ eylemidir! İnsanlığı ileriye taşır.

‘’Metafizik bir yaşama can atarsam, kimliğimi koruma imkânım ortadan kalkar: Ondan kalan en küçük kalıntıyı dahi tasfiye etmem gerek; ama tersine, tarihsel bir rol üstlenerek maceraya atılırsam, bana düşen iş kendimi havaya uçuruncaya kadar yeteneklerimi azdırmaktır. İnsan her zaman taşıdığı ben tarafından telef edilir: Bir isme sahip olmak, kesin bir yıkılma biçimine talip olmaktır.’’ E. M. Cioran

Çerçevelere sığmayan insanları severim. İnsanlık için yapılacak bir güzelliğe, hiçbir engel tanımayan yürekleri severim. Bundan ötürüdür ki özgürlük için yazan, özgür yürekli sanatçıları hep seveceğim! Yaşamın sivri uçlarıyla kanata kanata, yüreklerine biçim veren insanlar nasıl sevilmez? (DEVAMI VAR)

SÖZYÜZÜ /  ÜÇ AYLIK EDEBİYAT DERGİSİ / KASIM 2021 / YIL: 1 SAYI: 2

NOT: KHK’le işine son verilen, sağlık emekçisi Evin Güneş, intihar etti. Hiçbir şey, telafi edemez bu acıyı! Ahh ki ah! Mekânı cennet olsun!

Toplum olarak işimiz çok zor. Her türden ve her bakımdan daraldık! Bu cendereden çıkmak gerekiyor! Yaşama sevincimizi yitirdik! Gelecek kaygısı, bunaltıyor insanları! Yenilenmek, yenilenmek, yenilenmek gerekiyor!

Amerika'yı yeniden keşfetmek gerekmiyor! Çözüm; altyapısı hukuk olan, açık ve şeffaf bir yapılanmadan geçiyor. Toplumsal kesimlerin eşit ve kardeşçe yaşamasına olanak tanımak gerekir! Kurumların çöktüğü, yargının yerlerde sürüklendiği, güçlü olanın borusunun öttüğü bu toplumsal yapıdan iyilik ve güzellik çıkmaz! Ve her olumsuzlukta, duyarlı yürekler kanamaya devam ediyor ne yazık ki! Ömrümüz yeter mi bu karın ağrısı düzenin, kutlu dönüşümünü görmeye?

Yoksulluğun, yoksunluğun, açlık ve gelecek kaygısının olmadığı; üretim seferberliğinin olduğu, eşit ve özgür ve refah içinde yaşayacağımız günler diliyorum.

Yok olan güven duygusunu yeniden oluşturacak, sinerji yaratarak toplumu geleceğe taşıyacak güzellikler adına yeniden ve mutlaka…

Sevgiler, saygılarımla…

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Aydın Alp Arşivi
SON YAZILAR