NACİ SAPAN

NACİ SAPAN

Esnaf bitmiş durumda

Esnaf bitmiş durumda

Diyarbakır ekonomisinin nasıl olduğunu anlamak için sur içindeki esnafı gözlemlemek yeterli. Kentin Para Piyasasının atar damarıdır Suriçi, aynı zamanda ticaret merkezidir. İlçe esnafının ve köylü yurttaşların da ihtiyaçlarını giderdiği yerdir. Tarihsel bir geçmişi vardır. Kısmen azalma görülse de ticaret geleneği halen devam eder. Dağ kapı’da, Dörtyol’da, Yoğurt pazarında, Mardin kapı da, Balıkçılar başında, Melek Ahmet’te, toptan ve perakende noktalarını değerlendirdiğimizde geleneğin halen devam ettiğine tanıklık ederiz.
Ben sürekli bu bölgedeyim, esnafı, o bölgedeki gelişmeleri çok iyi biliyorum. Uzun zamandır işlerin iyi gitmediğini, ticaretin istenilen düzeyde olmadığını biliyorum, son zamanlarda da esnafın çökme noktasında olduğuna çok net tanıklık ediyorum.
Siftahsız dükkân kapatan esnaf var ve umutsuzlar.
Siftahlı kapatanlar var, ancak masrafın altından çıkamıyorlar.
Kazanan bir kesim var, ancak onlar da ‘elimizde para yok’ diyor.
Neden yok diye sorduğumuzda; ‘Zam, maliyet, yüksek faturalar. Kazandığımız bu şekilde gidiyor, el ele baş başa’ diyorlar.
Aynen öyle.
Yani kazanan da kazanmayan da, siftah eden de etmeyende çökük vaziyette.
Kimsenin yarın ile ilgili bir planı, programı yok.
Yatırım, büyüme, işleri genişletme gibi sözleri hiç işitemez olduk.
Sur içi bölgesinde bu turizm meselesini bir an önce canlandırmak gerekiyor.
*
Trafikçilere bir sitem var.
Elbette ki görevlerini yapıyorlar, ona bir diyeceğimiz yok. Özellikle rastgele ve ikinci sıra park konusunda haklı olarak uyarılar yapıyorlar, ancak, zorunlu kısa süreli park edişlere de izin vermiyorlar. 3-5 dakikalık bir alışveriş ya da herhangi bir otel müşterisinin valiz yerleştirme, indirme süresine dahi, izin verilmediği konusunda sitem var. Şikâyet değil, sitem. Dolayısıyla çözülebilir bir durum. Sadece bir miktar empati gerekiyor.
*
Bir konu daha var, sur içi yeni kapıda yıkım sonrası yapılan mini bir alış veriş merkezi var. Burada yakın zamanda satış veya kiralama ihalesi yapılacak. Bu konuda esnaflara duyuruda bulunulmuş. ‘Aman hile hurda olmasın, adaletli bir çalışma yapılsın’ diye mesaj var, benden iletmesi. Çok benimsediğim bir durum değil, ancak, şimdilik yapılacak bir şeyde yok.
 
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
NACİ SAPAN Arşivi
SON YAZILAR