Nesrin Erdoğmuş

Nesrin Erdoğmuş

Hevsel Dergisi

Hevsel Dergisi

Sevgili okuyucularım merhaba.
Her zaman derim sözlerimde şunu dile getiririm.
" Diyarbakır kadim kentimize Eğitim Kültür Sanat ve Edebiyat yönünden kimler yararlı olabiliyorsa ben başıma taç ederim ."
Geçtiğimiz pazar günü Diyarbakır Sezai Karakoç Kültür Merkezinde Eğitim Kültür Sanat ve Edebiyat dergisi olan HEVSEL dergisinin sekizinci sayısının gala ve tanıtımı yapıldı.
Bu dergiyi  Diyarbakır Yazarlar Şairler Derneği yani kısa adı DİYŞAD yaptı.
Şimdiden bu etkinlikte  emekleri geçen herkesi kutluyorum.
Gelelim konumuza.
Diyarbakır bir tarih kentidir.
Edebiyat Sanat ve Kültür alanında Osmanlı imparatorluğundan beri süregelen bir kültürel bir şehirdir.
Evliya Çelebi seyahatnamesinde şöyle yazmıştır.
Bu şehir de gözünüzü kapatıp elinizi uzatırsanız her beş kişiden üçü ya şair ya  yazardır ya da muallimdir.
Yani geçmişten süre gelen bu kadim kent kültürel sanatsal ve  edebi yönden gelişmiş ve gelişime açık bir kenttir.
Geçtiğimiz pazar günü DİYŞAD derneğinin organizatörlüğünde Eğitim Kültür Sanat ve Edebiyat dergisi olan HEVSEL dergisi tanıtıldı.
Birbirinden değerli konuklar da bu derginin tanıtımı için bu soğuk kış gününde yüreklerinin sıcaklığı ile beraber Sezai Karakoç kongre merkezine gelerek destek amaçlı hazır bulundular.
HEVSEL dergisinin tanıtım programında İlk olarak DİYŞAD derneği başkanlığını yürüten Sayın İhsan İpek Cankurt  moderatörlük ve sunuculuk görevini üstlenerek programdaki konukları biz izleyicilere tanıttı.
 Ayrıntılar verdi.
Kısacası kulaklarda hoş bir seda bıraktı.
Programın amacı şunlardı.
HEVSEL dergisinin tanıtımı ve bu dergide yazan ve söyleşiye katılan yazarların dergiyi tanıtmalarıydı.
Programda konuşmacılar   dan ilk olarak
Doç. Dr. Sayın Mustafa Uğurlu Arslan sözlerine başlarken söyleşisinde edebi olarak bu kadim kentimizi anlattı. Bizlere bu kadim kentimizin kültürel sanatsal ve edebi yönden geçmişten ve günümüze  kadar kesitler vererek  bizleri aydınlatmaya çalıştı. Sayın Aslan sözlerinde biz dinleyicileri hem duygulandırdı hem de bu kadim kentimizi edebi yönünün daha da kuvvetlendirilmesi için canla başla çalışacaklarını sözlerine ekledi. Sayın Aslan Beyi şahsen çok iyi tanırım. Hatta bir etkinliğimizi de beraber düzenlediğimiz de bu kadim kente kültürel sanatsal ve edebi anlamda canla başla çalıştığına bizzat şahit olmuşluğum vardır.
Sayın hocamıza tüm çalışmalarında başarılar diliyorum.
Daha sonra Kayapınar İlçe Milli Eğitim Müdürü ve Avukat Sayın Aydın Ak sözü aldı.
Sayın Ak konuşmasında bir toplumda ilk Ekonomi ikinci Ahlak üçüncü edebi yönden gelişim olursa bu toplum kalkınır dediğinde biz izleyicilerde de olumlu onaylar bırakarak sözlerine devam etti
Söz sırası
Bilim Uzmanı, Tarihçi,  Yazar Sayın Veysi Fida, beye geldiğinde Sayın hocamız da Kadim kentimize ait birçok önemli bilgiler vererek bizleri aydınlatmaya çalıştı. Son sıralar antik Kent olarak da bilinen Zerzavan Kalesinden bahsetti.
Sevgili okurlarımız aslında burda şunu da bir gözlemci olarak belirtmeliyim ki antik Kent Zerzavan Kalesi kültür mirasımızdır. Ve bu kültür mirasımızı da elimizden geldiği kadar tanıtmamız şarttır.
Program devam ederken moderatör Sayın İhsan İpek Cankurt bu sefer sözü konuşması için
 Eğitim Koçu ve Sosyolog Sayın Burhan Geneş hocamıza bıraktı..
Sayın Geneş Bey de sözlerini " Doğru okumak,  Kur'an ve Hermeneutik yöntem "  olarak yazdığı Hevsel dergisindeki yazısını biz dinleyicilere kısa ve öz bir şekilde anlatmaya çalıştı.
Moderatör ve Dernek Başkanı Sayın Cankurt bu sefer sözü hem Hevsel dergisinde hem de DİYŞAD derneğinde yönetimde aktif olarak görev alan
 Eğitimci, Şair, Yazar Sayın Mehmet Tanrıkulu hocamıza verdi.
Sayın Tanrıkulu sözlerine Diyarbakır da bulunan Camilere ve özellikle en eski çağlardan beri kültürel mirasımız olan Ulu Camiyi anlatarak bizlere bilgiler verdi.
Programda konuşmacılar dan hemen sonra program da okunacak şiirlere geçildi.
GALAYA KATILAN ŞAİRLER:
Seyithan Akıncı, Hüseyin Acar, Songül Gök, Murat Selçuk, Ebru Begüm ve Abdurrahim Meşe...
Şairlerimiz birbirinden güzel şiirler okuyarak izleyenleri adeta büyülediler.
Sayın Murat Selçuk geçtiğimiz günlerde vefat eden Diyarbakır'ın yetiştirmiş olduğu Şair Yazarımız Sayın Sezai Karakoç hocamızın " En Sevgili Ey Sevgili" adlı şiirini okurken hepimizi duygu seline bıraktı.
Kadim kentimizin edebi yönünden bir evladını kaybetsek bile bu şehir bu edebiyatçıları, her zaman için anacaktır düşüncesini izleyicilerimize bir kez daha hatırlattı.
Sevgili okurlarım;
HEVSEL dergisinin gala programında ayrıca birbirinden değerli konuklar vardı diye yazımın başında belirtmiştim. Yazarlar şairler değerli hocalarımız iş dünyasından olan konuklarımız bu Galaya destek vermekle bizleri onurlandırdı ve tabii ki mutlu ettiler.
Bu değerli konuklarımız arasında birde Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Sayın Ali Çelik Bey vardı.
Kültür Daire Başkanı Sayın Ali Çelik Bey programın başından ve programın sonundaki Gala tanıtım programı bitene kadar tüm etkinlikte bizlerle beraber yer aldı.
Bu vesile ile daire başkanımızı yürekten kutluyorum.
Her zaman dikkat ettiğim bir nokta vardır.
Hangi kültürel etkinlikte olursa olsun saygı değer bürokratlarımız sadece bu etkinliklere gelir bir kaç dakika görünür ve hemen giderler.
İşte örnek teşkil eden bir davranışı ben Kültür Daire başkanı Sayın Ali Çelik Beyde gördüm ve tüm okurlarımın önünde Diyarbakırlı bir yazar olarak Daire başkanımızın bu örnek davranışını yürekten kutluyorum.
Tüm bürokratlara bu nazik içten samimi davranışı uymaları için de tüm içtenliğim ile sesleniyorum.
Bu arada
Sayın Kültür Daire başkanımızla her zaman için tanışmak istiyordum amma velâkin kısmet bugüneymiş diyorum.
Kültür Daire Başkanımız Sayın Ali Çelik Bey ile tanışıp istişarelerde bulunma fırsatını da yakalamak böyle bir günde tabii ki bizleri de mutlu etti.
Sayın Başkanımız odasının her zaman bu şehrin insanlarına açık olduğunu belirterek bir kez daha gönlümüzde taht kurmayı başardı.
Biz Sayın başkanımıza da görevinde başarılar diliyoruz.
Sevgili okuyucularımız DİYŞAD derneğinin maddi manevi tüm zorluklara karşı çıkardığı Eğitim Kültür Sanat ve Edebiyat dergisinin Gala tanıtımını dilimin döndüğünce siz okurlarıma anlatmaya çalıştım.
Herhangi bir kusurum olduysa af diliyor ve kadim kentimize yararı dokunan her kim veya hangi kurum olursa olsun içtenlikle kutluyorum.
Sevgilerimle....

erdogmus-kose.jpg

Önceki ve Sonraki Yazılar
Nesrin Erdoğmuş Arşivi
SON YAZILAR