Av. Metin Kılavuz

Av. Metin Kılavuz

Gevezeler Partisi!

Gevezeler Partisi!

Metin Kılavuz

Özgün durumlardan kaynaklı uzun aradan sonra tekrar bir yazı ile merhaba diyebilmenin heyecanını yaşıyorum.

Gevezelik; Düzensiz, gelişigüzel, saçma sapan olan konuşma.

“Bütün bunlar gevezelik, dişe dokunur bir bilgi yok içinde”

Gevezeliğin sözlük anlamını özce alıntıladım.

Sizin kent ve şehirlerinizi çok bilmem ama tarihine, kültürüne, duruşuna, mutfağına, suyuna, havasına, toprağına… Ve tozuna bile âşık olduğum Amed şehrimde gevezeler hiç sevilmez. Hatta üslubumuza zarar vermeden açıklık getirmek gerekirse; “Sus konuşma geveze, sen ne gereksiz bir insansın” denir.

Peki, bu gevezeler nasıl anlaşılır ya da nasıl teşhis konulur;

Her zaman emek süreçlerinden geri dururlar. Benmerkezci anlayışla, evreni, doğayı ve insanları uyduları sanırlar. Tembellikleri doğuştan olup tedavisi çok zordur, konformist ve bencildirler.

Bilim insanlarınca henüz icat edilmedi, ama önerimdir; Egometre olsa ego ölçümleri her zaman üst sınırdadır. Tüm yaşam hareketliliklerinde ve söze her başladıkların “Ben” sözcüğü en başköşede bağdaşlıdır. “Ben demiştim” en çok sevdikleri kelimedir.

Haklı çıkmayı(haksız olsalar dahi) çok severler. Bilgi kırıntısı olmadan her şeyi bilirler. Herkesi en çok onlar tanırlar. Siz, ‘O benim kardeşim, yakınım çok yakından tanıyorum’ deseniz bile, ‘Sen benim kadar tanımazsın’ derler.

Zevkten dört köşe oldukları dedikodu ise, bir türlü güneş almayan küflü duvarlarının köşe başıdır. Her şeyden ve herkesten şikâyetçidirler ( yüksek ölçekli egoları olmasa kendilerinden bile)

Boyunlarına asılı şikâyet kutularını uyurken bile çıkarmazlar.

Bu ara en çok tünedikleri alan sosyal medya. Bizim yaş grubunda olan birçok Amed’li arkadaş çocukluk ve gençliğin ilk evrelerinde güvencin beslemişlerdir. (Ömür boyu güvercin besleyenler de azımsanmayacak sayıdadır).

Sanırım bu şehrin güvercin besleme aşkı kapsamlı bir araştırma konusu olabilir. Güvercin beslerken başka güvercinleri yakalamak için 10’luk atardık. 10’luk atma; hava da yorgunluktan kanat çırpamaz hale gelmiş, acıkmış ve susamış güvercine, saklanılan bir yerden ele alınan güvercini dama atmak denir.

İşte bu gevezeler sosyal medyada 10’luk atarak, gündemi sulandırma, ortamı bulandırma vs. faaliyetleri ile kendilerine alan açıyorlar. Paylaşımlarının beğeni alması; günlük yaşamlarında ekmek, su gibi hayati önem taşıyor. Boyun düzleşmesi ve göz bozukluğu rahatsızlık riskine aldırış etmeden cep telefonlarını bir an bile yanlarından ayırmazlar.

Uzun uzun anlatmak mümkün, yazı okunurken yeterlilik önergesi seslerini duyar gibi olduğumdan toparlamak gerekirse.

Bu ara çoğaldılar parti kursalar 4.büyük parti olurlar sanırım. Bence kursunlar partilerini. Amed’ten gevezelikte hatırı sayılır yeri olan ‘Preze Çiço’yu genel başkanlıklarına öneriyorum.

Mizah katarak anlatmaya çalıştım, ama sosyolojik ve sosyo-psikolojik olarak sıkıntılı bir boyuta ulaşan ve ortamı karıştıran gevezelik hastalığının yaygınlaşmasından son derece rahatsızım. Sanırım en doğru yaklaşım ve tavır onlara “yokmuş” muamelesi yapmak.

...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Av. Metin Kılavuz Arşivi
SON YAZILAR