Zeynel Hebun Güler

Zeynel Hebun Güler

Gotik Bir Hayat: Edgar Allan Poe(2)

Gotik Bir Hayat: Edgar Allan Poe(2)

John Allan'la yaşadığı sorunlar ve sürekli artan kumar borçları nedeniyle Virginia Üniversitesi'ni bırakmak zorunda kaldı. Eğitiminin devamı için ona maddi destekte bulunmasını isteyen Poe, John Allan’la tartışır. Bu olaydansonra Boston’a yerleşen Poe, Edgar A. Perrytakma adınıkullanarak 1827 yılında orduya katılır. Aynı yıl ilk eseri “Tamerlane and Other Poems"i (Timurlenk ve Diğer Şiirler) yayımlar. Bu eseri yalnızca “By A Bostonian(Bir Bostonlu)” olarak imzalar.

 Orduda başarılı olur ve 1828 yılında başçavuşluğa kadar yükselir. Yavaş yavaş düzene giren hayatıyla birlikte West Point'teki ABD Harp Okulu'na atanmak istediği içinmanevi babası John Allan'la barışmaya karar verdi ve onun yardımlarıyla ataması çıktı. 1829’da Frances Allan'ın vefatıyla birlikte tekrar sıkı bir ilişkileri olsa da kariyerine edebiyat yolunda devam etmek isteyen Poe'nun, West Point ABD Harp Okulu'ndan ayrılmasıyla ilişkileri sona erdi.

 Boston'a yerleştiği 1827 yılında kâtiplik ve gazete yazarlığı gibi işlerle de geçimini sağlamaya çalıştı.

 Ordudaki hizmet süresinin geri kalanını kendi yerine bitirmek üzere birini bulduktan sonra, 1829’da ordudaki görevinden ayrıldı. West Point'e girmeden önce Baltimore’a giderek bir süre dul halası Maria Clemm, kuzeni Virginia Eliza Clemm, ağabeyi Henry ve yatalak babaannesi Elizabeth Cairnes Poe ile birlikte kaldı. Bu sırada ikinci kitabı “Al Aaraaf, Tamerlane and Minor Poems"i (Araf, Timurlenk ve Önemsiz Şiirler) 1829’da Baltimore’da yayımladı.

Poe, 1830 yılında West Point’e askeri öğrenci olarak kaydoldu.Ölen eşinin ardından Louisa Patterson ile evlenen John Allan, Poe ile aile sorunlarından ötürü sert tartışmalara girmiş, mirasından mahrum edip ilişkisini tamamen koparmıştır. Yaşamına edebiyat ekseninde devam etmek isteyen Poe, West Point’ten ayrılabilmek için bilerek kendini mahkemeye verdirtti. 8 Şubat 1831’de askeri mahkemede görevi ağır ihmal, içtimaya çıkmamak, sınıflara girmemek ve kiliseye gitmemek ile emre itaâtsizlikten yargılandı. Mahkeme sonucunda okuldan atılan Poe, 1831 yılında New York’a gitti.

Adını “Poems" (Şiirler) koyduğu üçüncü kitabını burada yayımladı. Poe, kitabın basımı için askeri öğrenci arkadaşlarının bağışladığı 170 doları kullandı. New York’ta Elam Bliss tarafından basılan kitap “İkinci Baskı” olarak belirtilmiş ve ABD Askerî Öğrencileri Kıtasına ithaf edilmiştir.

 Poe, 1831 Mart’ta Baltimore'a halasının yanına döndü. Aynı yıl Clemmlerin yanında kalan ve alkolizm sebebiyle ortaya çıkan sağlık sorunlarından rahatsız olan kardeşi Henry, vefat etti.

 Kardeşinin ölümüyle birlikte Poe, kariyerine yazar olarak devam etmek için daha büyük bir çaba ve zaman harcadı. Geçimini yalnızca yazarlık yaparak sağlamaya çalışan tanınmış ilk Amerikalıdır ve uluslararası telif hakkı yasalarının olmaması nedeniyle bu çabasında birçok engelle karşılaşmıştır. Bu süreçte maddi zorluklarla savaşmak zorunda kaldı.

Şiir ile başladığı edebiyat hayatına bir müddet sonra düzyazıyla devam etti. Birkaç öyküsünü süreli yayınlarda yayımlamayı başardı. 1833 Ekim ayında Baltimore Saturday Visiter, Poe'nun “Şişede Bulunan Not"adlı kısa öyküsünü ödüle layık gördü.  Öyküsü nedeniyle dikkatini çektiği zengin bir Baltimorelu olan John P. Kennedy, öykülerinin bazılarını yayımlatmasına yardımcı oldu ve Poe'yu Richmond’da yayımlanan Southern Literary Messenger dergisinin editörü ile tanıştırdı. Bu dergide yardımcı editör olarak işe başlayan Poe, birkaç hafta sonra patronun onu işte sarhoş yakalaması nedeniyle atıldı.

(Devam edecektir.)

Online Kaynaklar

• Wikipedia

Kitaplığımdan Kaynak Yayınlar

•   İletişim Yayınları

•  İthaki Yayınları

•  Ren Yayınları

Zeynel Hebun Güler

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Zeynel Hebun Güler Arşivi
SON YAZILAR