NACİ SAPAN

NACİ SAPAN

Gündem yoğunluğu ve seçim

Gündem yoğunluğu ve seçim

Türkiye’nin gündemi çok yoğun, seçim yaklaştıkça daha da artacak diye düşünüyorum. İktidar ve muhalefetin yaratacağı gündem bir yana, diğer yandan vatandaşın da kendi gündemi olacak. Partilerin kendi özel programları ve gündemleri de ayrı.
Seçim dönemlerinde genel de böyle olur zaten. Gürültülü, patırtılı bir yoğunluk söz konusu olur, sonra yatışır, sonra kazanan-kaybeden kesimler birbirlerini gözler, takip etmeye başlar. Sonra iktidar kanadına yanaşmalar, sürtünmeler, ısınmalar gibi durumlar söz konusu olur. Ardından iktidar nimetlerinin paylaşımı, dağıtımı falan söz konusu olur, sonrasında suçlamalar, restleşmeler, sitemler…
Yani, işin özeti; yıllardır tanık olduğumuz seçim öncesi ve sonrası yoğunluktan ve gündemden söz etmek istedim.
*
Bu seçim öncesi ve sonrası ne olur?
Bu önemli bir soru!
İsteyen istediği gündemi yaratsın, suni ya da gerçek, hiç fark etmez, herkesin kabul etmesi gereken bir şey var ki, bu gerçek, hem seçim öncesi hem de seçim sonrası Türkiye’nin gündemi olarak yerini koruyacak.
Kürt seçmen ve Selahattin Demirtaş.
Evet, Kürt seçmen oyları, hem iktidar hem de muhalefet için, yani 6’lı masa için çok önemli.
İki tarafında adayı Kürt seçmensiz seçilemiyor.
Aslında bu durum, Türkiye, iktidar ve muhalefet için çok kıymetli bir durum.
Bireysel ve partisel çıkarların dışında Türkiye’nin çıkarları ve geleceği açısından düşünüldüğünde, Devlet politikası ile buluşturulduğunda, bundan sonraki sürecin, belki de seçimden hemen sonraki sürecin ortaklaşarak, sorunları kendi içimizde demokratik yol ve yöntemlerle çözmenin girizgâhını başlatmak mümkün.
Belki de böyle bir sürece giriyoruz.
Bu iktidarla mümkün mü?
Görünmüyor.
Muhalefet ile mümkün mü?
Masanın tamamı olmasa da partilerin bir kısmı ile Kürt seçmenin barışık olduğu izlenimi şimdiden oluşuyor. DEVA lideri Ali Babacan’ın son zamanlardaki Kürt yaklaşımı, Ahmet Davutoğlu’nun zaman, zaman sorunların çözümüne dönük yaklaşımı önemli. Cumhuriyet Halk Partisinin yaklaşımı da uzak olmadığına göre, ileriye doğru bir işaret almak mümkün.
Bunların yanı sıra Selahattin Demirtaş’ın son iki günde yazdığı yazı ve twitter paylaşımı, muhalefeti uyaran mesajlar içeriyor. ‘Ortak adayda uzlaşın’ diyor ve ekliyor, ‘Rüyanız seçim olsun’…Demirtaş’ın içeriden muhalefeti Cumhurbaşkanlığı seçimi konusunda ‘diri’ tutma çabası ‘Ortak adayın desteklenmesi’ mesajı olarak algılandığında, muhalefetin doğru adayla 13.Cumhurbaşkanını çıkaracağı sonucunu yakalamak mümkün.
Galiba Bay Kemal olursa, olacak…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
NACİ SAPAN Arşivi
SON YAZILAR