Mümin Ağcakaya

Mümin Ağcakaya

Enflasyon tespitleri hangi pazar ve marketlere göre yapılıyor

Enflasyon tespitleri hangi pazar ve marketlere göre yapılıyor

Eski yılın son günü vaktini doldurmaya hazırlandığı dakikalarda eskisi gibi olmasa da birbirimize yeni yıl için iyi dileklerde bulunmuştuk. Eskisinin yeterince hayrını göremediğimiz için belki yenisi farklı olur umuduyla uyuduk.
Uyandığımızda yenisi ile eskisinin arasında bir farkın olmadığını gördük. Hayatımıza kaldığı yerden devam etmeye başladı. Değişen sadece rakamlar oldu. Hayatımızda hiçbir şey değişmemişti. Düzelen bir şey yoktu. Çocukken okuduğumuz hayallerimizi süsleyen, bizi acaba bana da uğrar mı diye hayaller kurduran Noel Baba da uğramamıştı. Dinlediklerimiz masallarda ve çocukluk anılarımızda kaldı.
Hayatın zorlukları kapımızda bekliyordu. Yeni yılın sabahında kaygılar yine birçoğumuzu sarmaya başladı. Çünkü markete adım attığımızda etiketler yine el yakıyordu. Önümüz kış, kombi bizi ısıtacak mı yoksa yaklaşmaya korkacak mıyız? Yeni asgari ücretler daha cebe girmeden eridi. Alım gücü yükselmediği için günlük yaşam koşullarımızda hiçbir iyileşme olmuyor. Artık insanların açıklanan enflasyon rakamlarına da bir güven ve inancı kalmadı. TUİK ve ENAG’ın açıkladığı rakamlar arasında dağlar kadar fark ortaya çıkıyor. Yıllık enflasyon ITO’ya göre % 93, TUİK’e göre %64,3 ENAG’a göre % 137,55. Olarak hesapladılar. Hangisine inanacağız. En iyisi ve gerçekçi olanı, bu rakamları bir kenara bırakarak piyasayı kendimiz gözlemlememizdir. El yordamıyla da olsa bu tarz bize daha gerçekçi bir fikir verecektir. Markete, pazara gittiğimizde geçen sene aldığı ürünle bu senenin fiyatını karşılaştırdığımızda aradaki fark ortaya çıkacaktır. Hatta o kadar uzağa gitmeden de bir önceki aldığımız ürünün fiyatını yenisiyle karşılaştırdığımızda aradaki farkı hemen göreceğiz. Dolayısıyla kamuoyuna sunulan rakamların herkesin alışveriş yaptığı marketlerden, pazarlardan olmadığını anlaşılıyor. Hatta bazı sohbetlerde insanlar şunu soruyorlar; ‘Acaba TUİK hangi marketlerden alış veriş yapıyor. Açıklansa da bizde gidip oradan alışveriş yapalım.’ Diyenler oluyor. Hakikaten insan sormadan edemiyor. TUİK bu tespitleri yaparken hangi çarşı pazar ve marketlere uğruyor?

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mümin Ağcakaya Arşivi
SON YAZILAR